Illegális bevándorlás

Merkel: a helyzet nem méltó Európához

A menekültválság miatt kialakult helyzet "nem méltó Európához", és elfogadhatatlan, hogy a válság terheit csupán három-négy ország viseli a 28 uniós tagállam közül - jelentette ki kedden a német kancellár egy duisburgi lakossági fórumon.

2015.08.25 17:26MTI

"Ez nem az az EU, amelyet szeretnénk" - idézte a kancellárt online kiadásában a Bild című lap, amely szerint Angela Merkel élesen bírálta, hogy a tagországok nem működnek együtt a válság kezelésében.

A németországi helyzetről elmondta: nem szabad senkit azzal hitegetni, hogy Németországban maradhat akkor is, ha nem éri üldöztetés a hazájában, mert így "nem tudunk segíteni azoknak, akik védelemre szorulnak".

Hozzátette, hogy mindenki teljes erővel dolgozik a menedékkérők számának "drámai emelkedése" miatt sokasodó feladatok megoldásán. A menedékkérőket télen is lakható szállásokon kell elhelyezni, mire hidegre fordul az idő, ezért nem lehet tovább "normál üzemmódban" dolgozni, és "néhány rendelkezést hatályon kívül kell helyezni" - mondta Angela Merkel.

Németországba az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet, ami a tavalyinak a négyszerese. A legtöbb befogadó állomás túlzsúfolt és sok embert már csak sátrakban, lakókonténerekben tudnak elhelyezni. Alsó-Szászország tartomány belügyminisztere már augusztus elején sürgette több építésügyi jogszabály felfüggesztését, hogy gyorsabban alakíthassanak ki szállásokat nem lakóingatlanként besorolt épületekben.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter kedden az alsó-szászországi Friedlandban működő befogadó állomáson tett látogatásakor azt mondta, hogy a berlini vezetés a tartományok igényeire szabott, "dinamikus" segítséget nyújt, és nyitott a "nemkonvencionális" megoldásokra.

A menekültügyi rendszer túlterheltsége miatt a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) is alkalmaz rendkívüli megoldásokat. A Spiegel Online hírportál keddi beszámolója szerint a hivatal a szíriai menedékkérők esetében eltekint a menekültügyi kérdéseket uniós szinten szabályozó úgynevezett dublini rendelet előírásainak alkalmazásától, vagyis nem vizsgálják meg, hogy a kérelmező mely uniós tagállamban lépett az EU területére. A dublini rendszer szerint a menedékjogi eljárást abban a tagországban kell lefolytatni, amelyben a menedékkérő belépett az EU-ba, de más tagállam is átveheti az eljárást. Németország ezentúl így jár el valamennyi szíriai menedékkérő esetében.

A súlyos polgárháborúból érkező szíriaiak körében csaknem 100 százalékos az elfogadott kérelmek aránya, és a BAMF eddig sem igen élt azzal a lehetőséggel, hogy a kérelmezőt visszaküldje abba a tagországba, ahol elérte az EU-t. Az idén júliusig csupán 131 szíriai állampolgár ügyében tették ezt meg, míg a közel-keleti országból származó menedékkérők száma az első fél évben 44 ezer volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.