Harc a korrupció és a terrorizmus ellen

Bővítették a cseh titkosszolgálatok jogköreit

A nemzetközi terrorizmus és a korrupció elleni harc erősítése érdekében szélesebb jogköröket kapnak a cseh titkosszolgálatok.

2015.08.25 17:09MTI

A kormány által kidolgozott és a parlament két háza által a közelmúltban jóváhagyott törvénymódosításokat Milos Zeman köztársasági elnök kedden aláírta - közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.

A hatályos szabályok szerint a törvénymódosítások a hivatalos közlönyben való megjelenéstől számított 15. napon lépnek életbe, jelen esetben valószínűleg szeptember első felében.

A módosított törvény lehetővé teszi, hogy a titkosszolgálatok a jövőben bizonyos szabályok szerint hozzáférjenek az adóbevallásokhoz, a bankszámlákhoz, és információkat kérjenek a távközlési vállalatoktól is.

A Bohuslav Sobotka miniszterelnök vezette kabinet álláspontja szerint az új jogkörök lehetővé teszik, hogy a titkosszolgálatok könnyebben jussanak információkhoz a szervezett bűnözéssel és a pénzmosással kapcsolatban, ennek következtében pedig hatékonyabb lehet a korrupció, valamint a nemzetközi terrorizmus elleni harc is.

Az adóbevallásokhoz eddig a titkosszolgálatoknak nem volt semmiféle hozzáférhetőségük. A jövőben viszont információkat kérhetnek az országos pénzügyi hivataltól.

A távközlési cégeknek a jövőben kötelességük lesz kiadni a titkosszolgálatok által kért telefonszámokat, illetve azt az információt is, hogy kihez tartozik ez a szám.

A banktitkot pedig egyebek között akkor "sérthetik" majd meg a titkosszolgálatok, ha az általuk vizsgált eset összefüggésben van a terrorizmussal. Szükségük lesz azonban a bírói engedélyre.

A sajtó és az ellenzéki képviselők, illetve szenátorok egy része bírálja a törvénymódosítást, mert szerintük az túl sok jogot ad a titkosszolgálatoknak, amelyek ezzel visszaélhetnek. Úgy vélték, hogy a titkosszolgálatok tevékenysége jelenleg nincs megfelelő módon ellenőrizve.

Milan Chovanec belügyminiszter alaptalannak minősítette a bírálatokat, s azt állította, hogy az ellenőrző rendszer kielégítő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.