Illegális bevándorlás

A lengyeleknek nem tetszik a menekültelosztási kvóta

Rafal Trzaskowski külügyminiszter-helyettes a menekültválság egyik megoldásaként a gazdasági bevándorlók hazaküldését javasolja.

2015.08.25 11:57MTI

Lengyelország nem egyezik bele a kötelező menekültelosztási kvótákba, nem mond le saját migrációs politikájáról - idézi a Rzeczpospolita lengyel napilap keddi kiadása Rafal Trzaskowski külügyminiszter-helyettest, aki a menekültválság egyik megoldásaként a gazdasági bevándorlók hazaküldését javasolja.

Az európai uniós ügyekért felelős államtitkárt idéző írás a hétfőn Berlinben megtartott német-francia megbeszélésekre vonatkozik, amelyek során Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök ismételten követelte egy egységes európai menekültügyi rendszer kidolgozását, és ezt az EU-n belüli határok szabad átjárhatóságát biztosító schengeni rendszer további fenntarthatóságával is összefüggésbe hozták.

Trzaskowski az önkéntes alapú menekültbefogadás jelenlegi uniós gyakorlata mellett foglalt állást. Azt mondta a Rzeczpospolitának: Lengyelország a menekültválsággal foglalkozó júliusi brüsszeli EU-csúcstalálkozón önkéntesen kétezer közép-keleti és észak-afrikai menekült befogadását vállalta, így "szolidárisan és lehetőségeihez mérten" cselekedett.

Mivel a keleti határára jelenleg fokozott migrációs nyomás nehezedik, Lengyelországtól "aligha lehet nagyobb erőfeszítést követelni" - jelentette ki Trzaskowski, aki ezzel vélhetően az ukrán válságra, valamint a volt Szovjetunió ázsiai utódállamaiba deportált lengyelek hazatelepítésre váró utódaira utalt.

A lengyel politikus rámutatott: az EU Tanácsa júliusban programot fogadott el az erősödő menekülthullám kezelésére.

"Ennek életbe lépése előtt nincs értelme újabb megoldások erőltetésének" - jelentette ki. Trzaskowski szerint az Európai Uniónak a menekültválság jelenlegi fázisában "világosan meg kell különböztetnie a gazdasági bevándorlókat és a menekülteket", az előbbieket származási országukba kell visszaküldeni.

Trzaskowski emellett fontosnak tartaná az embercsempész bűnbandák elleni harcot, valamint - a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országokban - az uniós szervek közreműködésével létrehozandó, a menedékkérők azonosítását és regisztrálását végző központok, az úgynevezett hotspotok létesítését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.