Támadás a szuperexpresszen

Az uniós közlekedési miniszterek napirendre tűzik a vasúti biztonság ügyét

A Thalys szuperexpresszen a múlt pénteken elkövetett fegyveres támadás miatt az EU-országok közlekedési minisztereinek október 7-i luxembourgi tanácskozásán kiemelt napirendi téma lesz a vasúti biztonság ügye, és elképzelhető, hogy a tárcavezetők kiegészítő biztonsági ellenőrzések bevezetéséről döntenek.

2015.08.24 15:28MTI

Jakub Adamowicz, az Európai Bizottság szóvivője egyelőre nem tudta megmondani, hogy konkrétan milyen kiegészítő intézkedések jöhetnek szóba.

A Nyugat-Európát Nagy-Britanniával összekötő Eurostar expresszen, amely a Csatorna alatti alagúton halad keresztül, az utasfelvételnél lényegében ugyanúgy ellenőrzik a személyeket és a poggyászt, mint a repülőtereken. Nagy-Britannia azonban nem része a rendszeres belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezetnek. A Hollandia, Belgium és Franciaország között közlekedő Thalyson nincs ilyen ellenőrzés.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény egy másik szóvivője, Christian Wigand a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Brüsszel olyan alapvető vívmánynak tekinti a szabad mozgást a schengeni övezeten belül, hogy annak korlátozásáról nem hajlandó tárgyalni senkivel. Ugyanakkor megjegyezte: a schengeni szabályok csak a szisztematikus és huzamos ideig tartó határellenőrzéseket tiltják, és a közbiztonság megőrzése érdekében, szabályozott módon megengedhetőek a célzott, rendkívüli ellenőrzések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.