Egyház

Soltész Miklós: Szent István az idegenek befogadására tanított, de meg is védte az országát

Az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a székelyföldi Hargitafürdőn vett részt és mondott beszédet vasárnap a helyi Szent István-templom búcsúünnepén.

2015.08.23 18:01MTI

Soltész Miklós szerint Szent István az idegenek befogadására tanított intelmeiben, de a gyepűk kiépítésével meg is védte az országát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a székelyföldi Hargitafürdőn vett részt és mondott beszédet vasárnap a helyi Szent István-templom búcsúünnepén.

Az ünnepség után Soltész Miklós a közmédiának elmondta, Szent István király bölcsessége ezer éven át óvta a magyarságot.

"Az idegenek befogadása, szeretete és tisztelete nagyon fontos, hiszen akár a tudományban, akár az egyházi életben, akár a különböző mesterségek területén nagyon sokat segítenek az idegenből jött emberek, és ha őket szeretettel, tisztelettel fogadjuk, a rászorultakat segítjük, azzal csak gazdagodik az ország" - ecsetelte az államalapító királynak az idegenekre vonatkozó tanítását az államtitkár.

Azt is elmondta azonban, hogy Szent István meg is védte az országát az idegenektől. Gyepűrendszert épített ki, és a székelyeket is a határok védelmére rendelte. Úgy vélte, ha hosszú távon szeretnénk megőrizni a magyarságot és az országot, nem lehet "nagy tömegekben ráereszteni" az országra az idegen kultúrákat, idegen törekvéseket, mert annak súlyos következményei lennének.

A templombúcsú keretében Soltész Miklós adta át az arany érdemkereszt kitüntetést Györgydeák Lajos nyugalmazott római katolikus papnak, a székelység és a moldvai csángómagyarság megmaradásáért folytatott tevékenysége elismeréseként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.