Migránsok

Szélsőjobboldali terrorizmus veszélyére figyelmeztet a német rendőrszakszervezet vezetője

Németországban szélsőjobboldali terrorizmushoz vezethet a menekültválság a rendőrszakszervezet (DPolG) vezetője szerint.

2015.08.23 17:48MTI

Rainer Wendt vasárnapi nyilatkozata szerint a válság kezeléséről "elképzelésekkel sem rendelkező politika és a menekültáradat elegye ideális táptalaj a szélsőjobb megerősödéséhez Németországban".

A politika stratégiai tervezés helyett "gyámoltalanul botladozik", aminek az eredménye "erőszak és szélsőjobboldali terror" - mondta a szakszervezeti vezető, utalva a Drezda melletti Heidenauban kitört zavargásokra.

Rainer Wendt szerint a politikának vissza kell szereznie a folyamatok irányítását, ezért Németországnak és az összes többi uniós tagállamnak is ellenőrző pontokat kell felállítania a határokon, hogy azonnal visszafordíthassák mindazokat, akik biztonságos országból érkeznek. Az EU-nak pedig segítenie kell a határaik védelmére képtelen államoknak, mint például Macedónia - fejtette ki (DPolG) elnöke a Bild című lap online kiadásában idézett nyilatkozatában.

A szászországi Heidenauban szélsőjobboldali tüntetők péntek és szombat éjjel is összecsaptak rohamrendőrökkel egy menedékkérőket befogadó állomásnál. A szászországi belügyminisztérium vasárnap közölte, hogy az állomás környékén biztonsági övezetet jelölnek ki, amelyben a rendőrség mindenkit külön indok nélkül igazoltathat és bárkit kitilthat.

A tartomány vezetői és a szövetségi kormány több tagja is elítélte az erőszakot. A menedékkérők elleni gyűlölet és erőszak "nem méltó országunkhoz", és a hatóságok "a jogállam teljes szigorával" lépnek fel az ilyen cselekmények, jelenségek ellen - hangsúlyozta Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter.

Megjegyezte: a gyűlölködőknek nem ártana "akár csak egy pillanatra is beleképzelniük magukat a menekültek helyzetébe".

A kormány előrejelzése alapján az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet Németországba, a tavalyi 202 ezer után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.