Menekültügy

Számos bécsi hotelben szállásolnak el illegálisan migránsokat

Az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal közlése szerint az embercsempészekkel számos szálláshely működik együtt, alvóhelyet biztosítva az átutazó, leginkább Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkező migránsoknak.

2015.08.07 21:05MTI

Bécsben száz felett lehet azon hotelek száma, amelyek illegálisan migránsokat szállásolnak el - adta hírül az osztrák közszolgálati média (ORF) bécsi online kiadása pénteken.

Az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal közlése szerint az embercsempészekkel számos szálláshely működik együtt, alvóhelyet biztosítva az átutazó, leginkább Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkező migránsoknak. Sokaknak Ausztria csak köztes állomás, Svédországban, Norvégiában vagy Németországban akarnak kikötni - mondta Gerald Tatzgern, a hivatal illetékese. Tájékoztatása szerint a szállásadók ötven vagy száz eurót (több mint 15 ezer és 31 ezer forint) kérnek néhány éjszakáért fejenként.

A hatóságok az alsó-ausztriai autópályán júliusban 1740 migránst és 34 embercsempészt, Bécsben 1498 menekültet és 30 csempészt fogtak el. Arról, hogy hány migránst szállítottak összesen keresztül Ausztrián, nincsenek pontos adatok. A menekültek azonban jó üzletet jelentenek a csekély forgalmat bonyolító hotelek számára, amelyekből több is található Bécsben - olvasható az ORF honlapján.

Legutóbb Bécs 17. kerületében, Hernals városrészben vizsgáltak a hatóságok egy hotelt, amely nyolcvan és száz euró (csaknem 25 ezer és 31 ezer forint) közötti összeget kér a menekültektől néhány óra pihenésért. A hotel igencsak túlzsúfolt, az is előfordult, hogy a szaunában vagy a fürdőben kellett aludniuk a migránsoknak. A lakosok bejelentése alapján figyelt fel a hatóság hotelra, és tartott ott már többször is ellenőrzést.

A Kronen Zeitung információja szerint a csempészek esetenként fejenként két- és nyolcezer euró (600 ezer és 2,4 millió forint) közötti összegért szállítják a bevándorlókat. Az illegális migráció adatainak kutatására 2013-ban újságírók, statisztikusok és szoftverfejlesztők által létrehozott The Migrants' Files elnevezésű projektre hivatkozva az osztrák lap megemlíti, hogy a nemzetközi csempészbandáknak 2000 óta 15,7 milliárd euró (mintegy 4700 milliárd forint) bevételük származott az illegális bevándorlók szállításából, s ez idő alatt 29 ezer ember halt meg menekülés közben.

A legfrissebb adatok szerint Ausztriában az év első hat hónapjában több mint 28 ezer menekültkérelmet nyújtottak be, ezekből hatezret pozitívan bíráltak el. Naponta háromszáz menekült érkezik Ausztriába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.