Illegális bevándorlás

Az Amnesty International megkezdte vizsgálatát a traiskircheni menekülttáborban

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet csütörtökön megkezdte vizsgálatát az alsó-ausztriai traiskircheni menekülttáborban.

2015.08.06 12:06MTI

Három szakértő és egy tolmács látogatott el a táborba délelőtt, arról azonban nincsen pontos információ, hogy a vizsgálat meddig fog tartani. Az emberi jogi és egészségügyi szakértők munkáját a média képviselői a helyszínen nem kísérhetik figyelemmel.

A Bécshez közeli traiskircheni táborban a legfrissebb jelentések szerint mintegy 4500-an vannak, és közülük 1500 embernek nincs ágya. Július végi adatok szerint a befogadóközpontban 1800 kiskorú él kísérő nélkül.

Az osztrák sajtó továbbra is nagy terjedelemben foglalkozik a menekültügyi helyzettel. A Der Standard című napilapban csütörtökön megjelent interjúban Franz Löschnak egykori belügyminiszter dilettánsnak nevezte országa menekültpolitikáját. Ő a délszláv háború alatt volt hivatalban, és abban az időben 115 ezren menekültek az egykori Jugoszlávia tagállamaiból Ausztriába. Löschnak szerint a menekültek elhelyezésével akkor nem volt gond.

A szociáldemokrata politikus bírálta a jelenlegi - néppárti - minisztert, mert szerinte már régen ki kellett volna dolgozni egy cselekvési tervet, hiszen a szakértők már korábban figyelmeztettek a menekültek várható áradatára. Löschnak elmondta: az ő hivatali idejében is előfordult, hogy tüntetett egy település a menekültek befogadása ellen, azonban most a kormányban is belső konfliktus kíséri a kérdés kezelését. Példaként említette a belügyi és a védelmi tárca között a kaszárnyák megnyitásáról szóló vitákat, amelyek a nyilvánosság előtt zajlanak.

A Die Presse című napilap csütörtöki számában közölt információk szerint az alsó-ausztriai tartományi rendőrség vezetője a belügyminisztériumnak arról panaszkodott, hogy a rendőrök számos alkalommal nem tudnak megfelelő erőkkel jelen lenni, mivel legfőképp a menekülthelyzetre koncentrálnak, és egyéb esetekben csak ügyeleti készültséget tudnak ellátni. A belügyminiszter úgy reagált, elképzelhetőnek tartja, hogy a hadseregnek kell támogatnia a rendőrség munkáját. Ezzel a javaslattal a védelmi miniszter is egyetértett. Hasonló tervezettel állt elő korábban Hans Niessl burgenlandi tartományi kormányfő is.

A legfrissebb adatok szerint Ausztriában az év első hat hónapjában több mint 28 ezer menekültkérelmet nyújtottak be, ezekből hatezret pozitívan bíráltak el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.