Illegális bevándorlás

Létszámstop lépett életbe a traiskircheni menekülttáborban

Egy múlt héten végzett egészségügyi vizsgálat eredményeire hivatkozva Alsó-Ausztria tartományi vezetése felvételi tilalmat léptetett életbe a Bécshez közeli traiskircheni menekülttáborban szerda éjféltől.

2015.08.05 14:23MTI

Az osztrák APA hírügynökség beszámolója szerint délelőtt nyugodt volt a helyzet a tábornál, csupán két menekült ült le az útra, megakadályozva a táborból egyéb befogadóhelyekre történő buszos menekültszállítást, azonban a rendőrök közbelépésére ők is elhagyták a főutat.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön kezdi el vizsgálni a traiskircheni táborban uralkodó állapotokat és a menekültek befogadásának körülményeit az osztrák tartományokban. Azt még nem lehet tudni, hogy meddig fog tartani a vizsgálat.

A traiskircheni táborban a legfrissebb jelentések szerint már 4500-an vannak. Másfél hete még négyezer befogadottról szóltak a híradások. Június végén 2800 migráns lakott a táborban, közülük ötszázan aludtak a szabad ég alatt. Jelenleg 1500 embernek nincs ágya. Július végi adatok szerint a befogadóközpontban 1800 kísérő nélküli (14 és 17 év közötti) kiskorú él.

A belügyminisztérium az egyik alsó-ausztriai továbbképzési központjának területén 300 gyereknek és nőnek biztosított szállást. A tárca további központok megnyitásával országszerte további 1100 bevándorló befogadását teszi lehetővé: Felső-Ausztriában konténereket állítanak fel, a napokban nyílik meg az innsbrucki elosztóközpont 250 férőhellyel, a klagenfurti rendőrségi fogdában pedig 50 menekültet helyeznek el, utóbbiak ellátásáról a vöröskereszt gondoskodik.

A karintiai St. Georgen am Längsee településen 400 fő befogadására alkalmas sátortábor felállítását tervezik, azonban a karintiai tartományi vezető tiltakozik ellene, arra hivatkozva hogy így a tárca megszegné azt az ígéretét, miszerint nem létesít több sátortábort az országban.

A múlt héten az osztrák kormány bejelentette, hogy a tartományok helyett a kormány jelölné ki a szükségszállásokat Ausztriában, az ehhez szükséges törvényről rendkívüli ülésen dönt a parlament, várhatóan augusztus közepén. A belügyminisztérium közlése szerint a migránsok nagy száma miatt hetente 1600 új menekülthelyre lenne szükség.

A karintiai Ossiach település polgármestere leállította az ott tervezett elosztóközpont felújítását, döntésének okát a nyilvánosság előtt nem akarta megnevezni. A migránsokat egy évek óta üresen álló otthonban fogadták volna be. Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter szerdán délelőtt úgy reagált, hogy kétértelmű a helyi vezető viselkedése a kérdésben, és reményét fejezte ki, hogy a polgármester hamarosan feloldja a blokádot. A tárcavezető egyúttal elmondta: a jelenlegi helyzetben több szolidaritás és becsület lenne elvárható a tartományoktól, most a pártpolitikai szempontok nem kaphatnak szerepet.

A felső-ausztriai tartományi vezető, Josef Pühringer az Oberösterreichischen Nachrichten című tartományi újságnak adott szerdai interjúban kifejtette: uniós szabályozásra nem kis horderejű ügyekben, hanem olyan nagy problémák esetében lenne szükség, mint a menekültügy. Pühringer elmondta: amennyiben még az idén nem vezetnek be uniós kvótákat, Ausztria tartományai számára nem marad más megoldás, mint hogy maguk döntsék el, hány migránst tudnak befogadni.

Wilfried Haslauer salzburgi tartományi vezető a Die Presse című napilapnak adott szerdai interjújában elmondta: Ausztria a menekültek számára olyan szintű szociális juttatásokat ad, amelyek miatt közkedvelt célország lett. Ezért szerinte szabályozni kéne, hogy a migránsok mennyi ideig vehetik igénybe az ellátásokat. Haslauer szerint Ausztriában mindig lesz a menekültek számára hely, azonban a mostani ellátás színvonalát az ország nem tudja örökké fenntartani.

A legfrissebb információk szerint az év első hat hónapjában 28 311 menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriában, háromszázzal többet, mint tavaly egész évben. A legtöbben, csaknem 7700-an Szíriából érkeztek, mintegy 5800-an Afganisztánból és 3800-an Irakból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.