Illegális bevándorlás

Problémássá vált a gyerekek elhelyezése Kentben

Problémássá vált a kiskorú menedékkérők elhelyezése a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagút brit oldalán, Kent grófságban, a helyi önkormányzat kezdeményezésére ezért a kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy az ország távolabbi pontjain helyezze el az illegális úton érkező gyerekeket.

2015.08.05 14:07MTI

A délkelet-angliai grófságban már nincs hely az egyedül érkező kiskorúaknak - tudta meg a The Times című napilap.

A jelenlegi törvényi szabályozás szerint a gyermek menedékkérőkről 25 éves korukig annak az önkormányzatnak kell gondoskodnia, amelynek területén bejutott az Egyesült Királyságba. A Csatorna-alagúton át Kentbe érkezett gyerekre fordítandó költségek miatt a grófságnak 5,6 millió fontra lenne szüksége. A legtöbb kiskorú Szíriából, Afganisztánból, Irakból, Szudánból és Szomáliából érkezik. Kent jelenleg mintegy 650 gyermek menekültet lát el. Ez a szám háromszorosa az átlagosnak, ami miatt több tucat szociális munkást kellett ideiglenesen alkalmazni. A szomszédos grófságok közül Nyugat-Sussex, valamint néhány londoni kerület önkéntes alapon biztosított 50 helyet, de több felajánlás nem érkezett.

A kialakult helyzet miatt mérlegeli a brit kormány azt, hogy a kiskorúak elhelyezésében is a 18 év feletti migránsokra vonatkozó szabályokat alkalmazná. Ezek lehetővé teszik, hogy akár az érkezési helytől több száz mérföldre, az ország bármely pontján helyezzék el őket. A belügyminisztérium már tájékoztatta a helyi önkormányzatokat arról, hogy kész rövid távon növelni anyagi támogatásukat, ha befogadnak Kentből gyerekeket.

Paul Carter, a kenti önkormányzat elnöke szerint az a fontos, hogy a kiskorúaknak megfelelő otthont vagy intézetet találjanak, nem pedig az, hogy a gyerekek barátaikkal vagy az azonos országból érkező menekültekkel maradjanak. "A fiatalok rendkívül alkalmazkodóak, könnyedén teremtenek kapcsolatokat" - vélekedett.

A lányokat és a 16 év alatti menedékkérőket automatikusan gyermekotthonokba viszik Kentben, a 16-17 éves fiúkat viszont egy ashfordi fogadóállomáson helyezik el. Az állomás túlzsúfolt, 113-mal vannak többen a megengedettnél. Augusztus végén újabb fogadóállomás nyílik Whitstable-ben.

Paul Carter arról is beszélt, hogy néhány felnőtt menekült kiskorúnak hazudja magát, de őket ki tudják szűrni. Aggodalomra ad okot az is, hogy sok gyerek eltűnik az állomásról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.