Sztrájk

Egy napra leáll a londoni metró

Huszonnégy órás metrósztrájk kezdődik Londonban szerda este, idén nyáron már a második.

2015.08.05 09:41MTI

A szakszervezetek és a munkáltató között továbbra sincs megegyezés a bevezetés előtt álló éjszakai műszakért járó fizetésről, a metróvezetők és a személyzet ezért döntött ismét a munkabeszüntetés mellett, amelyet információk szerint az elkövetkező hetekben újabb, de már kétnapos sztrájk követhet.

Szerda este 18.30-kor az összes metróállomás bezár, a közlekedés csütörtökön napközben is szünetelni fog a metropoliszban, és várhatóan majd csak pénteken áll helyre. A közlekedési vállalat az üzemben lévők mellett további 250 buszt küld az utakra, hogy megpróbálja enyhíteni a káoszt.

Az előző sztrájkot alig egy hónapja, július 8-án és 9-én tartották. A mostani munkabeszüntetés a legóvatosabb becslések szerint is kétmillió utast érint, a várható veszteség pedig eléri a napi 300 millió fontot. A londoni metró 11 vonalán 270 állomás van, évente több mint 1,2 milliárd utast szállít, amivel a világ 11. legforgalmasabb metróhálózata.

A London Underground 200 fontos pótlékot ígért a metróvezetőknek az éjszakai műszakra, az állomáson dolgozóknak pedig 500 fontot, valamint ígéretet tett arra, hogy bevezeti a 32 órás, négynapos munkahetet. Az alkalmazottakat tömörítő négy szakszervezet azonban elutasította az ajánlatot, és egységesen a sztrájk mellett döntött.

A szakszervezetek azt hangoztatták, hogy az éjszakai műszak rendkívül rossz hatással van a munka és a magánélet közötti egyensúlyra, és az éjszakai munkára vonatkozó szabályok miatt előfordulhat például, hogy egy metróvezető vasárnap reggel 8-kor fejezi be a munkát, hétfőn pedig újra szolgálatba kell állnia. Így csak a vasárnap áll rendelkezésre a pihenésre, ami a szakszervezetek szerint nem elegendő egy éjszakai műszak után.

A London Underground eljuttatta a munkavállalókhoz az új beosztástervet, amelyből a vállalat szerint az derül ki, hogy a személyzetnek ugyanannyi hétvégén kell dolgoznia, mint eddig, vagy még kevesebbszer. Aki pedig elzárkózik az éjszakai munkától, annak nem kell vállalnia.

Szakértők szerint a London Underground viszonylag új vezetése tapasztalt az üzleti ügyekben, de a közlekedésben nem. A szakszervezetek állítólag már napokkal ezelőtt felálltak a tárgyalóasztaltól, de nem véglegesen.

A brit fővárosban szeptember 12-én indulna az éjszakai metróközlekedés.

A szakszervezetek és a munkáltató leghamarabb a jövő héten kezdi újra az egyeztetéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.