Pénz-ügy

Washington nem segíti ki a csődbe jutott Puerto Ricót

A csődbe jutott Puerto Ricónak rendezett folyamatban kell újrastrukturálni adósságát, az amerikai kormány nem tervezi, hogy mentőcsomaggal segítse ki az Egyesült Államok karibi külső területét.

2015.08.05 07:00MTI

Puerto Rico a hétfőn esedékes, havi 483 millió dolláros törlesztő részletének zömét kifizette ugyan a New York-i bankoknak, ám a sziget Államháztartási Társasága a főleg helyi hitelezőknek járó 58 millió dollárból mindössze 628 ezer dollárt törlesztett. A Moody's befektetői szolgálata szerint emiatt az Egyesült Államok teljes jogú önkormányzattal rendelkező társult állama fizetésképtelenné vált.

A szigetcsoport teljes fennálló tartozása 72 milliárd dollárra rúg, gazdasága recesszióval küzd. A helyi munkanélküliségi ráta a duplája az amerikainak, ami miatt a lakosság tömegesen települ át az Egyesült Államokba, tovább csökkentve az adófizetők körét.

Alejandro García Padilla kormányzó nemrégiben szakértői csoportot állított fel, amelynek feladata, hogy a nyár végéig tervet dogozzon ki, hogyan kerülhet ki Puerto Rico az adósság "halálspiráljából".

A CNN Money szerint a Puerto Rico-i Államháztartási Társaságnak főleg a helyi hitelszövetkezetek kölcsönöztek. A San Juan-i vezetés abból a megfontolásból döntött úgy, hogy inkább ezeknek nem fizet, mint a Wall Streetnek, mert a helyieknek kisebb a bírósági érdekérvényesítő képességük, mint a nagybankoknak.

A 3,6 millió lakosú Puerto Rico korábban még nem jutott csődbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.