Példátlan erőszakhullám

Szövetségi ügynökök segítik a baltimore-i rendőrség munkáját

Szövetségi bűnüldöző szervek ügynökei kapcsolódtak be a baltimore-i rendőrség gyilkossági osztályának munkájába annak érdekében, hogy a nagyvárosban visszaszorítsák az erőszakos bűncselekmények évtizedek óta példátlan hullámát.

2015.08.04 20:07MTI

A hétfőn elkezdett program keretében öt országos szerv - a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), kábítószer-ellenes hatóság (DEA), a Secret Service, a rendőrbírói szolgálat és az Egyesült Államok Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Irodája (ATF) - két hónapon keresztül két-két ügynökkel támogatja a helyi rendőrök munkáját.

Baltimore-ban azt követően szaporodott meg fel az emberölések száma, hogy a városban zavargások törtek ki, miután rendőri őrizetben életét vesztette egy Freddie Gray nevű afroamerikai fiatalember. Májusban 42 gyilkosság történt, majd a júniusi visszaesés után (ekkor 29 esetet regisztráltak), júliusban ismét 45 embert öltek meg. Ez a háromhavi összesítés magasabb mint bármelyik hasonló adat 1970 óta.

A The Baltimore Sun szerint idén eddig 192 ember vált erőszakos bűncselekmény áldozatává. Összehasonlításképpen: tavaly egész évben 208 gyilkosság történt. A városban emellett viszonylag alacsony, mindössze 36,6 százalékos a felderített emberölések aránya, a korábbi több mint 40 százaléknyi lezárt üggyel szemben.

Kevin Davis, Baltimore megbízott rendőrfőnöke szerint a gyilkosságok száma 2015-ben példátlan arányban megnőtt az amerikai nagyvárosokban, amelyek látni szeretnék, hogy a marylandi nagyváros hogyan lép fel ez ellen.

Baltimore-ban az emberek fegyverkezni kezdtek, a rendőrség ezért idén részarányosan 20 százalékkal több lőfegyvert foglalt le a tavalyinál. Az erőszakcselekmények számához az is hozzájárulhatott, hogy az április 27-i zavargások során kifosztott 32 patikából 300 ezer adagnyi kizárólag orvosi rendelvényre megvásárolható gyógyszert loptak el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.