Illegális bevándorlás

Németország kiválogatná a tehetséges menekülteket

A magasan képzett és tehetséges menekültek kiválogatása és gyors integrálása is szóba került azokon a berlini egyeztetéseken, amelyeken a német kormány tárgyalta a folyamatosan eszkalálódó migránsproblémát és a lehetséges megoldásokat.

2015.08.04 19:05MTI

A PestiSrácok cikke felidézte, hogy Peter Altmeier, Németország kancelláriaminisztere a Bild című lapban hétfőn megjelent interjúban úgy fogalmazott: "nincsen vesztegetni való időnk".

Ezzel a portál szerint "a legmagasabb rangú német politikusok közül elsőként lényegében elismerte, hogy Németország nincs felkészülve az évtizedek óta legnagyobb menekülthullám kezelésére".

A kancelláriaminiszter arról beszélt: a német kormány a tartományokkal együtt teljes erővel dolgozik egy gyakorlatias koncepción, amely a menekültáradat feltartóztatását célozza. A politikus nyomatékosította, hogy alábecsülték az utóbbi hónapokban felerősödött menekülthullám dinamikáját, ezért most sürgősen cselekedni kell.

A német politikus hozzátette: egyetértés van abban, hogy a Nyugat-Balkánról származó menedékkérők ügyét gyorsabban kell elbírálni, és utána "ezeknek az embereknek vissza kell térniük hazájukba, mivel a menekültjog nem a bevándorlásra vonatkozó alapjog".

Felhívták a figyelmet, hogy Hamburgban az ottani munkaügyi és bevándorlásügyi hivatal már ki is dolgozott egy olyan programot, amely szerint a hivatal "kifejezetten azokat a menekülteket keresi és segíti, akik magasan képzettek, nyelveket beszélnek, és gyorsan be tudnak illeszkedni a német társadalomba".

Ráadásul "a német bevándorlásügyi hivatal is felsorolja, hogy milyen esetekben, milyen képzettséggel, nyelvtudással kaphat valaki zökkenőmentesen és gyorsan letelepedési engedélyt".

A különböző német sajtóorgánumok már július közepén arról számoltak be, hogy a német kabinet elképzelései szerint gyorsított eljárásban tartózkodási, letelepedési és munkavállalási engedélyt kapnának azok a bevándorlók, akik kiemelten képzettek, vagy kiemelten tehetségesek, miközben végzettséggel nem rendelkező társaikat kitoloncolnák az országból - írta a honlap.

Eszerint "például a mérnököket, orvosokat, nyelveket beszélő diplomásokat kimazsolázza Németország, státuszt ad nekik, miközben a többi bevándorlót kitoloncolják az országból" - írták, hozzátéve: "félő, hogy miután a Németországban tartózkodó migránsok túlnyomó többsége Magyarországon keresztül jutott el az országba, Berlin hazánkba toloncolja majd vissza a bevándorlókat".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.