Bűnbandák

Borostyánháború tört ki Ukrajnában

Petro Porosenko államfő hadat üzent az illegális borostyán-kitermelésnek, és az ásványi anyagot külföldre csempésző bűnbandáknak is. A tüntetők össze is csaptak a rendőrökkel.

2015.08.02 11:39ma.hu

Ukrajnában a hivatalos borostyán-kitermelés évente 3-5 tonnát tesz ki, az illegális bányászat azonban ennél jóval nagyobb, ebben a lelőhelyek közelében lakó emberek több mint fele érintett - írja a közmédia.

Az illegális bányászat sokszor a megélhetésük szinte egyetlen forrása.

A héten borostyánháború tört ki Ukrajnában, az illegális borostyánbányászattal foglalkozó helyi lakosok összecsaptak az ellenük kivezényelt rohamrendőrökkel és nemzeti gárdistákkal. Az emberek azért mentek ki az utcára demonstrálni, mert a hatóságok több borostyán lelőhelyet is bezártak a régióban, és több embert letartóztattak.

A hatóságok a nyugat-ukrajnai Lemberg megyében 150 kilogramm borostyánt foglaltak le. A csempészek az ukrán-lengyel határon próbáltak átjutni. Az ukrán vámosok jelentése szerint szinten naponta fognak el embereket, akik borostyánt próbálnak csempészni európai országokban. Csak az elmúlt hónapban fél tonnát foglaltak le az ásványi anyagból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.