Másfél éves volt a kicsi

Élesen elítélték a palesztin gyerek halálát okozó gyújtogatást

A világban élesen elítélték pénteken azt a vélhetően zsidó szélsőségesek által végrehajtott akciót, amelyben meghalt egy másfél éves palesztin gyerek.

2015.08.01 09:26MTI

Elvetemült terrorista cselekedetnek nevezte, és felelősségre vonást követelt az ügyben az Egyesült Államok. A washingtoni külügyminisztérium által kiadott közleményben méltatták Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt azért, mert elítélte a történteket. A dokumentumban ugyanakkor felszólították az izraeli hatóságokat, hogy vegyék őrizetbe és állítsák bíróság elé a tetteseket. Felhívták a feleket arra, hogy őrizzék meg a nyugalmat és ne fokozzák a feszültséget.

Francois Hollande francia elnök "szörnyűséges tettnek" nevezte a gyújtogatást. Kiemelte: Netanjahu az esettel kapcsolatban pontosan azokat a szavakat mondta, amelyeket ilyenkor kell.

Hozzátette, szükséges, hogy az esetre legyen izraeli reagálás, ami szerinte be is fog következni. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arra szólította fel Izraelt, hogy vonja felelősségre a pénteki ciszjordániai lakástűz okozóit - szavait Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő ismertette.

Közölte, hogy a főtitkár gyilkosságnak minősítette a 18 hónapos gyerek halálát és követelte, állítsák bíróság elé a tetteseket.

"A politikai folyamat hiánya, Izrael törvénytelen telepítési politikája, a palesztinok lakóházainak kíméletlen és szükségtelen lerombolása mindkét oldalon heves szélsőségességet szül" - idézte Ban Ki Munt szóvivője.

Az eset Ciszjordániában, a Nablusz melletti Kafr Duma faluban történt péntekre virradóra. A családi házat éjszaka gyújtották fel, amikor a benne lakók még aludtak. A tűzben megsérült a kisgyerek négyéves bátyja és két szülője is, őket egy izraeli kórházba vitték.

Palesztin biztonsági források szerint négy zsidó telepes gyújtotta fel a házat. Netanjahu leszögezte, országa "határozottan fellép a terrorizmus ellen, nem számít, kik az elkövetők" - mondta. Hozzátette, "minden eszközt" felhasználnak ahhoz, hogy a tetteseket bíróság elé állítsák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.