Illegális bevándorlás

Rekordszámú menedékkérő érkezett Németországba júliusban

Minden korábbinál több, 79 ezer menedékkérő érkezett Németországba júliusban a szövetségi a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) előzetes adatai szerint.

2015.07.31 19:54MTI

A menekülthullám dimenzióit mutatja, hogy egy hónap alatt majdnem kétszer több menedékkérőt regisztráltak, mint tíz éve - 2005-ben - 12 hónap alatt. "El sem tudtuk volna képzelni", hogy egy hónap alatt ilyen sokan érkeznek - nyilatkozott pénteken Manfred Schmidt, a BAMF elnöke a bajorországi Münchenben.

A helyzet különösen súlyos Bajorországban, ahol az úgynevezett balkáni migrációs útvonal német földre érkezik. A határ térségében a befogadó állomások túlterheltsége mellett egészen váratlan gondok is akadnak. Például a rendőrség javasolja, hogy Passau térségében az A3 autópályán vezessenek be óránkénti 80 kilométeres sebességkorlátozást, mert a pályára tévedő menedékkérők veszélyeztetik saját maguk és a közlekedés biztonságát. Csak júliusban 1500 menedékkérőt szállítottak el az autópályáról a Passau melletti határátkelő térségében.

A BAMF elsősorban a nyugat-balkáni származású menedékkérők ügyeinek minél gyorsabb lezárására koncentrál, mert a térségből érkezők alkotják a legnagyobb csoportot - a menedékkérők 40 százalékát -, és közülük gyakorlatilag senki nem felel meg a menekültstátus feltételeinek, az ellátásukról viszont az eljárás végéig gondoskodni kell, ami elvonja az erőforrásokat a valóban védelemre szorulóktól, például a szíriai és az eritreiai menedékkérőktől, akiknek körében a 100 százalékot közelíti az elfogadott kérelmek aránya.

A hivatal jelenleg 209 ezer menedékjogi kérelem elbírálásán dolgozik. Ezek közül 94 ezret nyugat-balkáni származású menedékkérők nyújtottak be, 90 ezret pedig szíriaiak. "Ebből is látszik, hogy az arányok nagyon nem stimmelnek" - mondta Manfred Schmidt német hírportálok beszámolói szerint.

Közben a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) - a német belső elhárítás - elnöke arra figyelmeztetett, hogy az idegenellenes hangulat felerősödése nyomán az eddiginél is súlyosabb bűncselekmények történhetnek. Hans-Georg Maassen a Focus című hírmagazinban megjelent interjúban azt mondta: előfordulhat, hogy az eddigi esetek zömével ellentétben nem üresen álló - menedékkérők elszállásolására előkészített, de még lakatlan - ingatlanok ellen történnek támadások, hanem célzottan a lakott menekültszállások ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.