Iszlám Állam

A NATO támogatja az iraki védelmi szektor korszerűsítését

Az iraki védelmi szektor korszerűsítését támogató intézkedéscsomagot fogadott el pénteken a NATO legfőbb döntéshozó testülete, az Észak-Atlanti Tanács.

2015.07.31 18:20MTI

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hangsúlyozta: a döntés azt mutatja, hogy a szövetség elkötelezett, hogy tovább mélyítse partnerségét Irakkal.

A NATO közleménye kiemelte, hogy az intézkedéseket a bagdadi kormány kérésére, és az iraki hatóságokkal szorosan együttműködve dolgozták ki.

A csomag a kommüniké tanúsága szerint hét területre összpontosít. Az intézkedések között szerepel általános tanácsadás a biztonsági szektor reformjával kapcsolatban, a házi készítésű robbanószerkezetek kiszűrése, robbanótöltetek megsemmisítése és aknák eltávolítása, polgári katonai tervezés, kibervédelem, katonai orvoslás és egészségügyi segítségnyújtás, katonai kiképzés - várhatóan Törökországban és Jordániában - és polgári védelmi tervezés egyaránt.

A közlemény említést tesz arról, hogy a szövetség által kínált támogatást úgy alakították ki, hogy kiegészítse a más szervezetek, például az EU vagy az ENSZ, vagy más országok által nyújtott segítséget.

A NATO tavaly szeptemberi, walesi csúcstalálkozóján született döntés az úgynevezett védelmi kapacitást építő kezdeményezés életre hívásáról, melynek keretében az észak-atlanti szövetség közreműködik abban, hogy partnerországai védelmi képességeit javítsa. Az Iraknak nyújtott támogatás is ennek a kezdeményezésnek a keretében valósul meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.