Illegális bevándorlás

Ismét migránsok százai próbáltak Franciaországból Nagy-Britanniába jutni a Csatorna-alagúton

Mintegy kétszáz migráns próbált a francia Calais kikötővárosából Nagy-Britanniába jutni a két országot összekötő Csatorna-alagúton keresztül péntekre virradó éjjel, de a rendőrség megakadályozta ezt.

2015.07.31 12:58MTI

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint a migránsok egy nagyobb csoportja megpróbált bejutni a vasúti alagútba, de rendőrök körbezárták őket egy hídon. Egy kisebb, mintegy 15 fős csoport néhány száz méterrel tovább jutott, de végül őket is feltartóztatták, és a migránsok elhagyták az alagút környékét.

David Cameron hivatala a Twitteren bejelentette csütörtök éjjel, hogy a brit miniszterelnök péntekre összehívta a kormány rendkívüli események idején tanácskozó testületét (COBRA) a helyzet megvitatására.

A Calais-ban táborozó több ezer migráns hetek óta próbál átjutni Nagy-Britanniába az alagúton keresztül. Az eddigi próbálkozások során legalább tízen meghaltak közülük.

Szerdán Theresa May brit belügyminiszter azt mondta, hogy a Calais közelében táborozó migránsok közül "néhányan" átjutottak Angliába az alagúton keresztül a korábbi napokban. A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap szerdai értesülése szerint a brit hatóságok 148 embert fogtak el Folkestone városában, az alagút angliai termináljának közelében.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a napokban arról számolt be, hogy az észak-franciaországi Calais városában 3-5 ezer migráns vár arra, hogy "bármi áron" eljusson Nagy-Britanniába. A belügyi tárca vezetője szerint az Afrika szarván (Szomáliában), Szíriában, Irakban és Afganisztánban zajló konfliktusoknak tudható be a bevándorlók számának emelkedése.

A múlt héten a Csatorna-alagutat üzemeltető cég 9,7 millió eurót követelt Franciaországtól és Nagy-Britanniától a Calais-ban tartózkodó és onnan Angliába eljutni akaró migránsok elleni védelemre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.