Mol-INA-ügy

Szeptember 7-én indul újra Sanader pere

Szeptember 7-ére tűzték ki az első tárgyalási napot Ivo Sanader volt horvát kormányfő megismételt perét a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügy egyesített eljárásában.

2015.07.30 17:43MTI

Azért kell megismételni, mert a horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a korábbi ítéletet, és az ügyet visszautalta a zágrábi megyei bírósághoz.

A horvát alkotmánybíróság ugyan azt javasolta - és a védelem is azt kérte -, hogy az ügyet más bírói tanács tárgyalja, mint amelyik 2012-ben. A Jutarnji List című horvát napilap értesülései szerint a volt horvát kormányfő ügyét ennek ellenére ugyanaz a bíró, Ivan Turudic vizsgálja majd, aki első fokon elítélte Sanadert.

A horvát alkotmánybíróság hétfőn közölte, hogy hatályon kívül helyezte az Ivo Sanader ügyében hozott ítéletet, amellyel a volt horvát kormányfőt jogerősen nyolc és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A testület azt is közölte: nem azt vizsgálta, hogy a volt horvát kormányfő bűnös-e háborús nyerészkedés és korrupció vádjában, hanem azt, hogy pere során sérültek-e alkotmányos jogai.

A volt horvát kormányfőt a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében, nem jogerősen, tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt.

A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárási hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek ellenében a Mol magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével.

A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, s közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

Ivo Sanader szeptemberi tárgyalása 13 napig tart majd, a volt kormányfő azonban addig is börtönben marad, mert egy másik ügyben vizsgálati fogságba helyezték, és - nem jogerősen - 9 év szabadságvesztésre ítélték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.