Malik Iszhak

Megölték az egyik legveszélyesebb szélsőséges vezetőt

A pakisztáni rendőrség lelőtte az egyik legveszélyesebb szélsőséges szunnita fegyveres csoport vezetőjét és két fiát; a terrorcsoportjuk polgári lakosok, javarészt kisebbségben élő síita muzulmánok százainak haláláért tehető felelőssé.

2015.07.29 10:43MTI

Suja Hanzada, a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartomány belügyminisztere elmondta, hogy Malik Iszhakot, a Laskar-i-Dzsangvi nevű betiltott iszlamista csoport vezetőjét és két fiát szerdára virradóra egy börtönből vittek át egy másikba, amikor egy fegyveres csoport támadta meg az őket szállító konvojt, és kiszabadította a rabokat. Motorkerékpárokon hajtottak el a helyszínről.

Nem sokkal később járőröző rendőrök tartóztatták fel őket, lövöldözés robbant ki köztük, a rendőrök lelőtték Malik Iszhakot és a két fiát. A lövöldözésben 11 másik terrorista is meghalt, illetve legalább hat rendőr megsebesült. A pakisztáni média szerint Iszhakot és fiait a minap tartóztatta le egy pakisztáni terrorellenes kommandó.

A Laskar-i-Dzsangvi iszlamista csoport jobbára Pakisztán középső részén tevékeny. 2001-ben betiltották a szervezetet, miután több tucat terrorcselekményt követett el pakisztáni síiták ellen, és támadásokat hajtott végre Afganisztánban is.

Malik Iszhakot 1997-ben tartóztatták le, 14 évet ült börtönben, de 2011 nyarán óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Utána többször is letartóztatták, bíróság elé állították gyilkosság vádjával, de rendre felmentették, mivel a szemtanúk nem voltak hajlandóak tanúskodni ellene.

Az amerikai hatóságok tavaly nyilvánították terrorszervezetté a Laskar-i-Dzsangvit, amely kapcsolatban áll a tálib lázadókkal és az al-Kaida terrorszervezettel is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.