Iszlám Állam

Szakértő: Törökország lépéskényszerbe került

Két szomszédos országban, Irakban és Szíriában terjeszkedik az Iszlám Állam és eközben a jelentős törökországi kurd kisebbséggel kapcsolatos feszültségek is felerősödtek.

2015.07.29 09:33MTI

Mátraházi Tibor biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában rámutatott: mindhárom regionális hatalom - Törökország, Szaúd-Arábia és Irán - szemben áll az Iszlám Állammal, ám eközben egymással is versengenek. Továbbá a 13-14 milliós kurd kisebbséggel rendelkező Törökország elfogadhatatlannak tartaná egy önálló kurd állam létrejöttét.

Törökország az általa kezdeményezett NATO-nagyköveti értekezleten kedden partnerei támogatását kérte ahhoz, hogy a térségben aktívabb szerepet vállaljon. Az EU és Németország is nyomatékosan figyelmeztette Törökországot, hogy ne lépjen fel a kurdok ellen. Ugyanakkor az Egyesült Államok Obama elnök hivatali idejéből hátralévő másfél évben már várhatóan nem kíván háborút indítani a térségben, inkább ottani szövetségeseire kíván támaszkodni - vélekedett a biztonságpolitikai szakértő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.