Ryanair és egy másik

Brüsszel bíróság elé viszi Franciaországot légitársaságok támogatása miatt

Bíróság elé viszi Franciaországot az Európai Bizottság miután Párizs nem fizettetett vissza tiltott állami támogatásokat a Ryanairrel és egy másik légitársasággal.

2015.07.28 03:30MTI

A bizottság tavaly nyáron határozott arról, hogy az ír légitársaságnak és leányvállalatának az Airport Marketing Servicesnek (AMS), valamint a Transavia légitársaságnak mintegy 10 millió eurót kell visszafizetnie az államnak, mert a bizottság úgy találta, hogy különféle megállapodások révén kevesebbet fizetnek egyes repterek használatáért, mint amennyi költséget ottlétük jelent. Ezzel indokolatlan gazdasági előnyhöz jutottak, amelyet vissza kellene fizetniük a francia államkasszába.

A francia államnak négy hónapja volt a tiltott állami támogatás visszaszerzésére, és Brüsszel szerint ezt nem tette meg maradéktalanul. A hatóságok ugyanis kiküldték a fizetési felszólításokat, viszont az érintett vállalatok jogi úton támadták meg őket, a francia törvények értelmében pedig a követelést az eljárás ideje alatt nem lehet behajtani. Ez viszont ellentétes az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatával, ezért Brüsszel a luxembourgi uniós bírósághoz fordul, hogy a bizottsági határozatnak érvényt szerezzen.

A bizottság szerint a Ryanair, az AMS és a Transavia az angouleme-i, a nimes-i és a paui repülőterekkel kötött olyan megállapodásokat, melyek tiltott állami támogatásnak minősülnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.