Engedéllyel

Legálisan jutott fegyverhez a louisianai moziban lövöldöző férfi

Legálisan vásárolta meg maroklőfegyverét John Russell Houser, aki csütörtök este két embert megölt, további kilencet pedig megsebesített.

2015.07.27 08:23MTI

Houser az alabamai Phenix Cityben szerezte be a gyilkosságokhoz használt, a Hi-Point cég által gyártott félautomata pisztolyt. A férfi 2008-2009-ben Georgia államban elmeorvosi kényszerkezelés alatt állt és ugyanitt 2006-ban családi erőszak miatt megtagadták tőle a fegyvertartási engedélyt. Korábban gyújtogatásra való felbujtás miatt került összeütközésbe a törvénnyel.

Egyelőre nem világos, hogy Houser kényszerkezelését a georgiai hatóságok dokumentálták-e. Ebben az esetben ez ugyanis nagy valószínűséggel bekerült volna a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyilvántartásába, és a szakkereskedőknél történő fegyvervásárláskor bármelyik államban felmerült volna, mint kizáró tényező. A fegyverkereskedőkkel ellentétben ugyanakkor a magántulajdonosok és a fegyvervásárok árusai nem kötelesek környezettanulmányt folytatni a vásárlóval kapcsolatban.

Noha Houser törvényesen jutott a lőfegyverhez, a gyújtogatási ügy miatt arra Alabamában sem kapott engedélyt, hogy azt rejtve az otthonán kívül is magánál tartsa.

A rendőrség egyelőre nem közölte, hogy mi volt Houser indítéka. Nyomozók szerint a férfi a fegyveres támadást megelőzően több mozit is felkeresett és naplót vezetett, amelyben leírta, hogy hol és mikor szándékozik támadni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.