Illegális bevándorlás

A menekültek befogadását ellenző és támogató tüntetéseket tartottak Varsóban

A menekültek befogadását ellenző és támogató tüntetést is tartottak Varsóban szombaton.

2015.07.26 19:52MTI

A menekültek iránt nyitottságot mutató tüntetők mintegy kétszázan voltak, és azokat a honfitársaikat próbálták megszólítani, akik nem helyeslik a kormány július elején bejelentett, majd az uniós belügyminiszterek július 20-i brüsszeli találkozóján megerősített döntését, miszerint Lengyelország kétezer menekült befogadását vállalja magára.

A demonstráción felolvasták Malgorzata Fuszara, az egyenlő bánásmódért felelős kormánybiztos levelét. "Menekültté az ember nem önszántából, hanem kényszerből válik" - mutatott rá a kormánybiztos levelében.

Az akciót a varsói központi pályaudvartól nem messze, a fővárosi kultúrpalota előtt tartották meg. A résztvevők kenyérrel és sóval fogadták a Varsóba vonattal érkezőket, színes transzparenseiken egyebek között "A lengyelek üdvözlik a menekülteket" felirat volt olvasható.

Egy július közepén végzett felmérés szerint a lengyelek 70 százaléka ellenzi az észak-afrikai és a közel-keleti menekültek befogadására tett lengyel kötelezettségvállalást.

Ugyancsak szombat délután a varsói királyi vár előtt a nemzeti radikális tömörülések - köztük az Összlengyel Ifjúság (MW), valamint a Radikális Nemzeti Tábor (ONR) - a menedékkérők befogadása ellen tüntettek. A mintegy kétezer résztvevő a varsói óvárosból a kormány székháza elé vonult, "Ma bevándorlók, holnap terroristák", "Lengyelország nem tud költeni a bevándorlókra", "Hazatelepítetteket, nem bevándorlókat akarunk" jelszavakat skandálva.

Az utóbbi jelszó arra utalt, hogy a lengyel társadalom egy része szerint Lengyelországnak elsősorban a 20. század során a volt Szovjetunió területére deportált lengyelek utódai számára kellene menedéket nyújtani. Ennek a véleménynek adott hangot egyik júliusi felszólalásában Beata Szydlo, a legerősebb ellenzéki párt, a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) miniszterelnök-jelöltje is.

Marian Kowalski, aki a májusi elnökválasztáson az ONR jelöltjeként indult, a tüntetésen azzal kapcsolatos aggodalmát fejezte ki, hogy a nyugat-európai államok csak kihasználják Lengyelországot a menekültkérdésben. A menedékkérők "egyáltalán nem Lengyelországba igyekeznek, a régi EU-tagállamok azonban szabadulni akarnak ettől a problémától" - jelentette ki Kowalski.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.