Görög adósság

Hétfőn kezdődnek el a tárgyalások Athén és a hitelezők között

Várhatóan hétfőn indulnak el a tárgyalások a görög kormány és a nemzetközi hitelezők között az új, immár harmadik pénzügyi mentőprogramról, miután megoldották azokat a logisztikai problémákat, amelyek megakadályozták az eredeti tervnek megfelelő pénteki kezdést.

2015.07.25 18:58MTI

A görög pénzügyminisztérium a héten többször is jelezte, hogy péntektől egyeztetnek a nemzetközi hitelezők szakértői Athénban a görög kormány képviselőivel a csaknem 86 milliárd euró összegű segélycsomagról. Az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői viszont biztonsági megfontolásokra hivatkozva pénteken közölték, hogy addig nem kezdődhetnek el a hivatalos tárgyalások az új hitelprogramról, amíg a megfelelő helyszínt meg nem találják Athénban.

A görögök többsége az ország szuverenitása megsértésének tekintette eddig, ha a hitelezők a hitelprogram feltételei betartása ellenőrzése végett a görög fővárosba akartak látogatni. Így a végére elmérgesedett tárgyalások a görög kormány kérésére Brüsszelben folytak az utóbbi hat hónapban. A hitelezők képviselői több mint egy éve nem jártak Athénban.

Az idézett tisztségviselő tagadta, hogy a kormány távol akarná tartani a hitelezők küldöttségét a kormányhivataloktól. "Semmilyen problémánk nincs azzal, ha el akarnak látogatni a számvevőszékhez" - jelentette ki.

A Reuters hírügynökség tudósítója megkérdezte Alekosz Flaburarisz minisztertől, hogy a görög kormány ezután megengedné-e a hitelezők küldöttségének az athéni látogatásokat, mire ő azt válaszolta: "Ha a megállapodás úgy szól, hogy a küldöttségnek meg kell látogatnia egy bizonyos minisztériumot, akkor azt el kell fogadnunk."

A hitelezők küldöttsége vasárnap estig megérkezik Athénba görög tisztségviselők közlése szerint, és az AFP hírügynökség egy forrásra hivatkozva hozzátette, hogy a tárgyalásokon ott lesz az euróövezet állandó válságkezelő alapjának, az Európai Stabilitási Mechanizmusnak az egyik tisztségviselője is.

A görög pénzügyminisztérium augusztus 20-ára le akarja zárni a tárgyalásokat, amikor is több mint 3,3 milliárd eurót kell visszafizetni az EKB-nak. A hitelezők augusztus 12-13-át emlegettek mint a megállapodás megkötésének céldátumát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.