Harc a szélsőségek ellen

Új terrorellenes törvény Tunéziában - a legszigorúbb büntetés jön

A bűnüldöző szervek ezáltal hatékonyabban vehetik fel a harcot a szélsőségesek ellen, de jogvédő szervezetek szerint a jogszabály a kelleténél nagyobb hatáskörökkel ruházza fel a bűnüldöző szerveket.

2015.07.25 09:11MTI

A törvény tervezetét keményen bírálták egyes civil és jogvédő szervezetek, köztük az Amnesty International (AI) és a Human Rights Watch (HRW) is. Leginkább azt kifogásolták, hogy halálbüntetést irányoz elő súlyos bűncselekmények elkövetőinek. A tunéziai jogrendszerben eddig is létezett a halálbüntetés fogalma, de 1991 óta nem hajtottak végre kivégzéseket.

A legszigorúbb büntetéssel sújtható mostantól az, aki nemzetközi védelmet élvező személyeket, köztük diplomatákat és segélymunkásokat öl meg, halálos túszejtést vagy emberrablást hajt végre, valamint nemi erőszakot követ el terrorcselekmény során.

Az ellen is szót emeltek a jogvédők, hogy a jogszabály túl nagy jogosítványokkal ruházza fel a rendőrséget, amely 15 napon át tarthatja fogva a terroristagyanús személyeket anélkül, hogy ügyvédi védelmet kapnának. A törvény révén egyszerűbbé válnak a lehallgatások.

Az emberi jogok oltalmazói azt is kifogásolják, hogy a jogszabály túl homályosan határozza meg a "terrorista" fogalmát, és amiatt durva túlkapásokra adhat lehetőséget a bűnüldöző szerveknek.

Tunéziában a terrorveszély növekedése és a megszaporodott terrorcselekmények indokolták a 2003-ban hozott terrorellenes törvény felülvizsgálatát.

A múlt hónapban 38 turistát, javarészt brit állampolgárt öltek meg szélsőségesek Szúszában, a tuniszi Bardo múzeumban elkövetett márciusi merényletnek pedig 22 halálos áldozata volt, közülük 21-en ugyancsak turisták voltak.

Az utóbbi merénylet elkövetését az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára, de a hatóságok szerint az Okba Ibn Nafaa nevű szervezet tehető felelőssé érte. Tíz nappal ezelőtt a biztonsági erők a hadsereggel együttműködve megölték a szervezet három vezetőjét.

A terrorcselekmények súlyos csapást mértek Tunézia idegenforgalmára, több ország eltanácsolta állampolgárait attól, hogy oda utazzanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.