Gyilkos indulat

Lőfegyveres ámokfutás egy louisianai moziban

Egy fegyveres ámokfutó két embert megölt, kilencet pedig megsebesített csütörtökön az amerikai Louisiana állam Lafayette városának egyik mozijában, majd magával is végzett.

2015.07.24 20:20MTI

A lövöldözés este 7 óra 10 perckor kezdődött, a Kész katasztrófa című film vetítése közben. Mindkét halálos áldozat fiatal nő. A sebesültek közül háromnak az állapota válságos. A meglőttek között volt tizenéves és 60 év feletti is.

A rendőrség szerint az elkövető egy 59 éves, büntetett előéletű alabamai illetőségű állástalan "vándormadár", John Russel Houser. A férfi 2008-2009-ben elmeorvosi vizsgálat alatt állt. 2006-ban fegyverviselési engedélyt kért, de azt - a sajtóban megjelent első közlésekkel ellentétben -, családon belüli erőszak miatt nem kapta meg. A rendőrség vizsgálja, hogy vajon törvényesen jutott-e a lövöldözéskor használt, 9 mm-es kaliberű félautomata pisztolyhoz.

Szemtanúk az amerikai sajtónak nyilatkozva elmondták, hogy Houser mintegy 20 perccel a film vetítésének kezdete után egyszer csak felállt a székéből, és anélkül, hogy mondott volna egy szót is, lövöldözni kezdett.

Michael Edmonson, a louisianai állami rendőrség ezredese szerint Houser indítéka egyelőre nem ismert.

A férfi legalább 13 lövést adott le a moziban. Ezután a menekülő tömegben elvegyülve sikerült kijutnia a filmszínházból, ám a helyszínre érkező rendőröket látva a parkolóból visszafordult, majd az üldözői szerint maga ellen fordította fegyverét.

A rendőrök szerint a férfi előre felkészült a menekülésre, mert a mozi vészkijáratánál parkoló autóján hamis rendszám volt, motelszobájában pedig parókákat és szemüvegeket találtak. Holmes július eleje óta élt Lafayette, a louisianai fővárosától, Baton Rouge-tól 90 kilométerrel délnyugatra található 120 ezer lakosú város körzetében.

A Georgia államban élő hozzátartozói szerint Holmes elmebeteg és annyira agresszív volt, hogy el kellett rejteni előle a fegyvereit. Volt rá példa, hogy rendőri segítséget kértek ellene. Felesége - aki márciusban nyújtotta be a válókeresetet -, lánya és több rokona védelmében távoltartási végzést adtak ki. A támadó korábban gyújtogatás és amiatt került összeütközésbe a törvénnyel, mert kiskorúnak alkoholt adott el.

Housernek könyvelői és jogi végzettsége volt. Évek óta különvált a családjától. A '90-es években többször kifejtette véleményét egy georgiai betelefonálós tévéműsorban, miszerint erőszakot kell alkalmazni azok ellen, akik abortuszra adják a fejüket. Meg volt győződve arról, hogy a nőket ki kell tiltani a munkahelyekről.

2014-ben kiköltöztették otthonából az alabamai Phenix City városban, ahol kilenc évig élt. Houser később visszatért a házhoz, ahol betont öntött a vízvezetékbe, és megrongálta a gázcsöveket. A helyi seriff szerint nagyon veszélyes kárt okozott.

Bobby Jindal, Louisiana republikánus kormányzója, elnökjelölt-aspiráns a lövöldözést követően azonnal a helyszínre utazott tájékozódni. Az incidensről a Kenyába tartó Barack Obamát az elnöki különgép németországi üzemanyag-feltöltésekor tájékoztatták.

You Tube screenshot

Obama éppen csütörtökön, a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: elnöki időszaka "legdühítőbb" kudarcának tartja, hogy nem sikerült elérnie a fegyvertartást szabályozó előírások szigorítását még az elmúlt években lőfegyverrel elkövetett sorozatos tömeges gyilkosságok után sem.

A 2001. szeptember 11-i merényletek óta terrortámadásokban meghalt amerikaiak száma nem éri el a százat, lőfegyverekkel elkövetett bűncselekményekben azonban több tízezren vesztették életüket ugyanezen idő alatt az Egyesült Államokban - hangsúlyozta az amerikai elnök.

Obama lesújtónak nevezte, hogy ezt a problémát nem sikerült megoldani, kijelentette ugyanakkor, hogy elnöki időszakának hátralévő részében sem kíván tétlen maradni a kérdésben.

A lafayette-i incidens majdnem pontosan három évvel azután történt, hogy a Colorado állambeli Aurorában 12 embert lőtt agyon és további 70-et megsebesített egy James Holmes nevű ámokfutó egy filmszínház vetítőtermében. Holmest a múlt héten 165 vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék. A testület csütörtökön úgy döntött, hogy az elítélt az általa elkövetett bűncselekmények súlya miatt megérdemelné a halálbüntetést. Az esküdtszék jelenleg az elkövető skizofréniájára vonatkozó bizonyítékokat mérlegeli.

Az Egyesült Államokban a közelmúltban is történt több áldozatot követelő fegyveres gyilkosság: júniusban Dél-Karolinában egy rasszista elkövető kilenc embert lőtt agyon egy afroamerikaiak által látogatott templomban, Tennessee államban pedig egy iszlamista támadó a múlt héten a fegyveres erők öt tagjával végzett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.