Felmérés

A Nyugat-Balkánon élők "normálisnak" tartják a rendőrségi korrupciót

A nyugat-balkáni országokban élők többsége szerint a rendőrség korrupt, de ez ebben a társadalomban "normális dolognak" számít.

2015.07.23 19:13MTI

A Pointplus nevű, civil szervezeteket tömörítő hálózat júniusban Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és Koszovóban végzett felmérést az országokban jelen lévő korrupcióról. Eredményeik szerint a nyugat-balkáni országok legnagyobb problémája a munkanélküliség, a szegénység, valamint az alacsony életszínvonal, ezt pedig a korrupció követi. A megkérdezettek a legkorruptabbnak az egészségügyet, a vámügyet, a bíróságokat, a kereskedelmi felügyeletet és a rendőrséget tartják.

A térség országainak lakossága az európai átlagnál kevésbé bízik a rendőrségben. Míg az a legtöbb országban 60-90 százalék közé esik, addig Szerbiában, Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban alig haladja meg az 50 százalékot. Kiemelkedően magas azok aránya, akik egyáltalán nem bíznak a rendvédelmi szervekben: országtól függően, a megkérdezettek 16-19 százaléka mondta azt, hogy egy csepp bizalma sincs országának rendőrsége iránt.

A válaszadók többsége szerint a rendőrök arrogánsak, szemtelenek és tanulatlanok, és minél magasabb beosztásban vannak, annál korruptabbak.

A felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbben úgy vélik: a politikai pártok jelentősen befolyásolják a rendőrség mindennapi munkáját. A boszniai válaszadók 83 százaléka, a szerbiaiak 82 százaléka, a koszovóiak 75 százaléka és a montenegróiak 70 százaléka szerint van a politikának befolyása a rendőrségre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.