32 halálos áldozat

Azonosították az egyik törökországi robbantót

A török hatóságok azonosítottak egy gyanúsítottat a szíriai határnál fekvő Surucban hétfőn elkövetett, 32 ember halálát okozó öngyilkos merénylettel összefüggésben.

2015.07.21 15:29MTI

Ahmet Davutoglu török kormányfő a Surucot is magában foglaló Sanliurfa tartományban, egy sajtótájékoztatón kedden elmondta: jelenleg vizsgálják, hogy a gyanúsítottnak milyen külföldi vagy törökországi kapcsolatai vannak.

A kormányfő hozzátette: a legvalószínűbb az, hogy a támadás mögött az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet áll, amely a szomszédos Szíriában és Irakban is jelentős területeket vont ellenőrzése alá. Davutoglu nem fedte fel a gyanúsított kilétét.

Ahmet Davutoglu arról is beszélt, hogy a kabinet szerdai rendkívüli ülésén további biztonsági intézkedésekről dönthetnek a szíriai határ védelme érdekében.

"Megvitatunk majd egy akciótervet, amelynek részét képezik a határainkon bevezetendő újabb biztonsági intézkedések is" - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy minden szükséges lépést megtesznek a támadás felelősei ellen, legyen szó bárkikről. Mint mondta, a merénylet ügyében indított vizsgálatot amilyen gyorsan csak lehet, le akarják zárni.

A Törökország délkeleti részén fekvő, a szíriai belháborútól sokat szenvedett szíriai határvárostól, Kobanitól mindössze 10 kilométerre található Surucban hétfőn egy kulturális központ előtt történt robbantás.

Az épületben a Szocialista Ifjúsági Szövetség nevű szervezet háromszáz tagja gyűlt össze, hogy előkészítse utazását Kobaniba, ahol a város újjáépítésében akar segédkezni.

A merényletnek a 32 halálos áldozaton túl mintegy 100 sebesültje is van, közülük 29-en még kórházi kezelésre szorulnak. Egyelőre senki se jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, és az IÁ sem vállalta magára a terrorcselekményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.