Az sem biztos, hogy még ott vannak

Prágának nincsenek információi a Libanonban eltűnt csehekről

Az sem biztos, hogy az eltűnt csehek még mindig Libanonban vannak, s nem szállították őket külföldre.

2015.07.21 15:13MTI

Egyelőre senki sem vette fel a kapcsolatot Prágával a Libanonban múlt héten eltűnt cseh állampolgárok ügyében - közölte Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter a válságstáb ülése után kedden Prágában. A tárcavezető szerint az sem biztos, hogy az eltűnt csehek még mindig Libanonban vannak, s nem szállították őket külföldre.

"Senki sem lépett kapcsolatba velünk, nincsenek semmiféle információink hollétükről vagy arról, hogy pillanatnyilag hol tartózkodnak" - mondta újságíróknak Zaorálek.

A miniszter szerint Csehország két szakértőt küld a Közel-Keletre, akik együtt fognak működni a libanoni hatóságokkal az ügy kivizsgálásában. Az öt cseh állampolgár a múlt pénteken tűnt el Libanonban a szíriai határ közelében.

Zaorálek felhívta a figyelmet arra, hogy hasonló esetek a világ bármely táján történhetnek, mert "a kockázatok a világban ma nagyobbak, mint bármikor".

Az ügyről a sajtóban megjelent találgatásokkal kapcsolatban Zaorálek nem kívánt foglalkozni. "Bármiféle információ, amit elmondanék, veszélyeztethetné biztonságukat" - mutatott rá a miniszter. Leszögezte: a vizsgálódó hatóságok nem kizárólagosan az emberrablás lehetőségével foglalkoznak, más változatok is lehetségesek.

A libanoni és a prágai sajtó szerint a csehek eltűnése összefüggésbe hozható egy tavaly Prágában őrizetbe vett libanoni férfi, bizonyos al-Fajad esetével. Az eltűnt cseheket ugyanis al-Fajad testvére szállította a Bekaa-völgyben taxival. Az öt eltűnt közül az egyik védőügyvéd, aki al-Fajad és két elefántcsontparti társának tavalyi ügyében a libanoni férfit védte, a másik cseh tolmács, ketten újságírók, akik tavaly riportot készítettek az al-Fajad-ügyről, míg az ötödik egy cseh biztonsági szakértő, aki korábban Afganisztánban szolgált.

A Prágában őrizetben tartott al-Fajadot és két társát az Egyesült Államok terrorizmussal vádolja. Washington szerint fegyvereket és kokaint próbáltak eladni az Egyesült Államok ügynökeinek, akik a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezet tagjainak adták ki magukat. Ha bűnösnek találják őket, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak az Egyesült Államokban. Csehország mindazonáltal egyelőre nem adta ki a három férfit. A sajtó nem zárja ki, hogy a Libanonban most eltűnt cseheket ki akarják majd cserélni a Prágában fogva tartott al-Fajaddal. Az illető prágai ügyvédje és családja is cáfolták ezt a feltételezést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.