Lesz megoldás

"Amikor meghallottam, hogy nem jutok a pénzemhez, elsírtam magam"

A görög férfiról készült kép ikonikussá vált és bejárta a világot. Kap is segítséget!

2015.07.07 12:22ma.hu

A 77 éves Giorgos Chatzifotiadis sírva ült le egy bank falánál, miután szombaton nem jutott hozzá a pénzéhez. Csak 120 eurót akart kivenni. „Amikor meghallottam, hogy nem kapom meg a pénzemet, összeomlottam.” A görög férfiról készült kép ikonikussá vált és bejárta a világot.

A görög bankok minden nyugdíjasnak még 120 euró felvételét ígérték, de Chatzifotiadis egyetlenegy banknál sem kapta meg az ígért pénzt.


Oxi

A görög férfi a felesége nyugdíjat szerette volna felvenni. Amikor már a negyedik banknál is csak azt hallotta, hogy „oxi” (görögül annyit tesz, hogy nem), kétségbeesett sírás fogta el. „Még sosem láttam ekkora pánikot a hazámban. Görögország helyzetét még rosszabbnak látom, mint a sajátomat. Valamilyen megoldást kell találni erre” – mondta a görög férfi az AFP hírügynökségnek.

A napokban hosszú sorok tarkították a bankok előtti utcaképet Görögországban. Chatzifotiadis látott olyanokat is akik pénzért koldultak, hogy legalább kenyeret vehessenek. „Együttérző ember vagyok és nem bírom nézni az ilyet.”

Ausztrál üzletember fizetné ki a zokogó görög nyugdíját

Egy ausztrál férfi elhatározta, hogy kapcsolatba lép a görög válság ikonikus képén látható Giorgos Chatzifotiadisszal. A kép mindenkiben együttérzést vált ki, viszont James Koufos azt is megtudta, hogy elhunyt apjának régi iskolai barátja szerepel rajta. Most szeretne segíteni és kifizetni a férfi nyugdíját, mert ahogy mondta: „az apám is ezt akarta volna.”

A még Görögországban élő Koufos anyja volt, aki elmesélte a családi kapcsolatot, miután látták az ikonikus képet. „Nagyon együttérző volt a telefonban és ezt mondta: az apád jó barátja volt, egy iskolába jártak”, mondta Koufos az ausztrál news.com.au híroldalnak.
Öröklés

„Viszonylag jó módban élek Sydney-ben – és azt látni, hogy valaki, aki egész életében keményen dolgozott, mégsem kapja meg a nyugdíját, amiből ráadásul a feleségét és a családját etetné, nem tartom korrektnek.” – mondja az ausztrál fővárosban céget vezető üzletember.
Koufos nyílt felhívást tett közzé a Facebookon, melyben fel szeretné venni a kapcsolatot a férfival és szeretné kifizetni a nyugdíját. „”Ez az ember az elhunyt apám régi iskolai barátja! Nincs pénze és én fogom fizetni ennek az embernek a nyugdíját 12 hónapon keresztül, vagy ha kell akkor tovább! Addig, amíg csak kell! Heti 170 Euro? Adunk neki 250 Eurót!”

Kapcsolatba lépés
Koufos az apja örökségét akarja felhasználni Chatzifotiadis megsegítésére. A hétfő reggeli Facebookos bejelentése óta már ő más más segíteni akaró másik ember mitegy 4-5000 Eurót gyűjtött össze. „Nagy lett a visszhang körülöttem, de ez nem rólam szól.”- mondta Koufos. „Mindannyian emberek vagyunk, és ha igazán megérint valami minket, akkor gondolkodás nélkül reagálunk – és pontosan ez történt, amikor ezeket mondtam. Tudtam, hogy valahogy segítenem kell.”

A Daily Mirror értesülése alapján Koufos már megszerezte a férfi címét, de a tényleges kapcsolatba lépés sokkal nehezebb ennél. Azt tervezi, hogy a napokban Athénba utazik és személyesen veszi fel a kapcsolatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.