Újabb videó

Brutális: az ISIS gyerekekkel gyilkoltat az arénában

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szombaton az interneten közzétett egy videofilmet, amelyen az ókori Palmüra romváros amfiteátrumában 25 szíriai katonát végeznek ki közönség előtt.

2015.07.05 09:21MTI
You Tube screenshot

A kivégzés valószínűleg Palmüra május 21-i eleste után zajlott le. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő, Tadmur szélén található ókori romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, Damaszkusztól 240 kilométerre északkeletre és az Eufrátesztől 200 kilométerre nyugatra fekszik.

A "hóhérok" a hírügynökségi beszámolók szerint álcaruhában láthatók a felvételen, és nagyon fiatalnak, jóformán serdülőkorúnak tűnnek.

Közben az észak-szíriai Aleppóban 2012 óta nem látott hevességű harcok robbantak ki, több száz tüzérségi lövedék és rakéta csapódott be a város különböző részeiben. A kormányellenes szervezetekből összeállt egyik koalíciónak szombatra virradóra sikerült elfoglalnia egy stratégiai fontosságú volt tudományos központot is, amelyet a kormányhadsereg támaszponttá alakított át - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Ugyanakkor a szíriai hadseregnek a síita Hezbollah által támogatott elitalakulatai szombaton légi támogatás mellett ostrom alá fogtak egy, a lázadók kezén lévő hegyi üdülőközpontot, Zabadanit a libanoni határ közelében - jelentették aktivisták és hivatalos médiaforrások.

Zabadani elfoglalása erősítené a Hezbollah pozícióit a Libanonnal határos szíriai területeken, és megszilárdítaná a Bejrút-Damaszkusz országút feletti kormányellenőrzést. Az üdülőhely röviddel a szíriai válság kirobbanása után, 2011 márciusában került a felkelők kezére.

A lázadók a zabadani offenzívára válaszul tüzérségi támadást intéztek Damaszkusz ellen. A szíriai állami hírügynökség szerint a támadásnak egy halálos és két sebesült áldozata van.

A szíriai polgárháborúban ENSZ-adatok szerint eddig már több mint 220 ezer ember halt meg, és legkevesebb egymillióan megsebesültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.