Voks

Putyin indulna - Előbbre hozzák az orosz parlamenti választásokat

Jövő decemberről ugyanazon év szeptemberére hozzák előre a parlamenti választásokat Oroszországban.

2015.07.03 19:21MTI

Az erre vonatkozó törvényjavaslatot pénteken, tavaszi ülésszakának utolsó napján nagy többséggel a második és a harmadik, végső olvasásban is megszavazta a törvényhozás alsóháza. A felsőház a jövő szerdán foglalkozik a törvénnyel.

A 450 fős duma 339 képviselője szavazott igennel. A duma többsége már június 19-én, első olvasásban is egyetértett a javaslattal, hogy 2016 szeptemberében, a hónap harmadik vasárnapján legyenek a parlamenti választások.

A kommunisták azonban - ahogy júniusban, úgy most is - ellenezték a javaslatot, és 102 képviselőjük szavazott nemmel. Gennagyij Zjuganov frakcióvezető szerint a 2016. december 4. előtt megválasztott új parlament jogosultságai törvényellenesek lesznek, minthogy az előző parlamentet 2011. december 4-én öt évre választották meg. A dumában második legnagyobb frakcióval rendelkező orosz kommunisták azt is nehezményezik, hogy a választási kampány nyáron lesz, amikor mindenki pihenne, és nem a politikai vitákkal akar foglalkozni.

A törvényjavaslatot a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR), az ellenzéki Igazságos Oroszország párt és a liberális demokraták frakcióvezetői, valamint Szergej Nariskin, a duma elnöke terjesztették be a parlament alsóházának. Azzal indokolták, hogy a választások előbbre hozatala "a költségvetési folyamatot segíti".

Szergej Ivanov, az orosz államfői hivatal vezetője azzal érvelt júniusban az oroszországi parlamenti választások előbbre hozatala mellett, hogy a jövő októberre felálló új törvényhozás már felelősséget vállalhat a következő évi költségvetéséért.

Egyes orosz szakértők szerint ugyanakkor a parlamenti választások időpontjának megváltoztatására egy előre hozott elnökválasztás miatt van szükség Oroszországban.

2018 márciusában lenne a következő orosz elnökválasztás, de mint például Jevgenyij Gontmaher orosz közgazdász vélekedik, a nyugati szankciók okozta gazdasági gondok - a növekvő árak és csökkenő jövedelmek - miatt az oroszok türelme nem tart ki 2018-ig a hatalom mellett. Ezért Oroszországban már ez év végén, vagy a jövő év elején kihirdethetik az előre hozott elnökválasztást, hogy azt 2016 tavaszán megtartsák. Az automatikusan lemondó Medvegyev-kormány helyébe a választási győzelemre törekvő Putyin olyan kabinetet alakít ki, amely teljes mértékben kiszolgálja a Kreml politikáját. Az orosz elnök ezt követően céljai alá rendeli a parlamentet is, amelyet a most elfogadott törvény szerint jövő szeptemberben választanak meg.

Vlagyimir Putyin orosz államfő korábban nem zárta ki, hogy indul az újabb elnökválasztáson.

Az új, 2016 szeptemberére tervezett orosz parlamenti választások vegyes rendszerűek lesznek. A szövetségi parlament 450 képviselői helyének felére pártlistákon juthatnak be a jelöltek, a fennmaradó 225 helyet pedig egyéni körzetekben szerezhetik meg az indulók. A bejutási küszöböt 7-ről 5 százalékra szállították le.

A gazeta.ru című orosz internetes elemző oldal becslése szerint a jelenlegi parlamentből a képviselők 60 százaléka nem jut be a következő törvényhozásba.

A most elfogadott törvény mindazonáltal gondoskodik azokról a képviselőkről, akik nem szereznek mandátumot a következő parlamenti ciklusra. Meghagyja a mentelmi jogukat egészen a jövő év december 4-ig, és meglehetősen sok pénzt juttat nekik. A "vesztes" politikusok több mint 1,5 millió rubel (mintegy 7,5 millió forint) kompenzációt kapnak, és havi pénzügyi javadalmazásuk, állami biztosításuk, szolgálati lakásuk is megmarad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.