Görög adósság

A német pénzügyminiszter még soha nem volt ilyen népszerű

Még soha nem volt olyan népszerű Németországban Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, mint most egy pénteken közzétett felmérés szerint. Az évtizedek óta tolószékhez kötött konzervatív politikus ezt mindenekelőtt a görög adósságválságnak, illetve a válság kezelésének köszönheti.

2015.07.03 12:18MTI

A Die Welt című lap által nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból kitűnt, hogy Schäuble - aki már a 2005 őszén hatalomra került első Merkel-kormányban is miniszter volt - a konzervatívok tizenegy éve tartó közös kormányzása óta először népszerűbb főnökénél. A pénzügyminiszter támogatottsága 70 százalékos, míg Angela Merkel kancelláré 67 százalékra csúszott vissza. Jóllehet a külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier csekély különbséggel még Schäublénél is népszerűbb, a Die Welt, valamint több szakértő szerint az igazi szenzációt a pénzügyminiszter iránt megnyilvánuló, rekord méretű rokonszenv jelenti.

A megkérdezettek többsége elégedetten nyilatkozott arról, ahogy a német kormány a görög adósságválságot kezeli. Ezen belül Schäublénél mindenekelőtt nyílt, őszinte és főként találónak, valamint gyorsnak tartott reagáló képességét díjazták, de ezen kívül nyilatkozatait kísérő szarkasztikus humorát is. A németek körében a legnagyobb elismerést a közelmúltban azzal szerezte, hogy görög partnerét, Jánisz Varufakiszt "ostobán naívnak" nevezte, amivel ugyanakkor kisebb diplomáciai válságot is okozott. Nem véletlen, hogy Varufakisz sértve érezte magát, és Athén berlini nagykövetét tiltakozás céljából a német pénzügyminisztériumba küldte. Schäuble cáfolta, hogy szavaival meg kívánta sérteni görög kollégáját.

Azt a pénzügyminiszter is tudja magáról, hogy nem könnyen kezelhető személyiség. A közelmúltban a Bunte című lapnak bevallotta: nagy önfegyelmet igényel, hogy ne gondolja azt magáról, másoknál mindent jobban tud. Mindenesetre a németek megbízható és szuverén válságkezelőnek tartják, Merkel kancellár erősen támaszkodik rá. Ezt bizonyítja, hogy még akkor is kitartott mellette, amikor Schäuble 2010-ben - a pénzügyi válság kellős közepén - elsősorban kimerültség miatt hetekig kórházban feküdt.

Wolfgang Schäuble több éve tartó pénzügyminisztersége óta a legszigorúbb takarékosság híve. Ez is magyarázza, hogy miközben saját országában népszerűsége szárnyal, Görögországban a legnépszerűtlenebb német politikussá lépett elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.