CNN

Jeb Bush és Donald Trump a legnépszerűbb amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns

Jeb Bush volt floridai kormányzó és a bevándorlókat becsmérlő kijelentéseivel botrányt kavaró Donald Trump milliárdos üzletember a legnépszerűbb az amerikai Republikánus Párt választóinak körében a konzervatív oldal tucatnyi elnökjelölt-aspiránsa közül.

2015.07.03 00:30MTI

Ez derült ki a CNN hírcsatorna helyi idő szerint szerdán közölt országos felméréséből.

A június végén készült közvélemény-kutatás szerint a legnagyobb, 19 százalékos támogatottsággal az a Jeb Bush rendelkezik a konzervatívok körében, akinek apja és bátyja az Egyesült Államok két legutóbbi republikánus elnöke volt.

A saját állítása szerint 9 milliárd dolláros vagyonnal bíró Trumpot a republikánus szavazók 12 százaléka tartja a legalkalmasabb elnökjelölt-aspiránsnak. Az ingatlanmágnás népszerűsége hatalmasat nőtt az utóbbi egy hónapban: májusban ugyanis csupán 3 százalékos támogatottsága volt a CNN felmérése szerint, bár ekkor még nem jelentette be hivatalosan, hogy indul az elnökségért.

Trump komoly botrányt kavart azzal, hogy kampánynyitóján azt mondta: a mexikói bevándorlókkal együtt "bűnözés és drog érkezik" az Egyesült Államokba, és kijelentette, hogy falat építtetne a 3000 kilométer hosszú amerikai-mexikói határon, amelynek költségét Mexikóval fizettetné meg.

A The Washington Post napilap szerdán honlapján azt írta: a demokrata párti jelöltek számára kapóra jöhet Trump kirohanása. A demokraták kommunikációjukban próbálják Trumpot a republikánus párt arcaként, legfontosabb jelöltaspiránsaként beállítani, hogy ezzel elidegenítsék a párttól a spanyol ajkú szavazókat, akiknek meggyőzése fontos lenne a konzervatívok számára, ha győzni akarnak a 2016-os elnökválasztáson.

Ugyanakkor a CNN által megszólaltatott kampánystratégák azt mondták: Trump előretörése vélhetően csak átmeneti lesz, és egyelőre korai lenne messzemenő következtetéseket levonni a felmérésekből. A kampány kezdeti időszakának erős kilengéseit jelzi az is, hogy májusban a CNN 14 százalékkal még Marco Rubio floridai szenátort mérte a legnépszerűbb republikánusnak, ugyanő azonban június végén már csupán 6 százalékos támogatottságot mutatott fel.

A CNN felmérése szerint a demokrata párti indulók között fölényesen vezet Hillary Clinton volt first lady, korábbi külügyminiszter, és a teljes népesség körében is neki a legnagyobb a népszerűsége: ha most lennének a választások, bármelyik republikánus jelölttel szemben fölényes győzelmet aratna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.