V4

Csehország átvette a visegrádi csoport soros elnöki tisztségét

A cseh elnökség legfőbb célja megerősíteni a csoport belső összetartását, valamint az energetikában, a biztonság- és védelmi politikában és a digitális technológiák fejlesztése terén való együttműködését.

2015.07.01 10:35MTI

Csehország szerdán egy évre átvette a visegrádi csoport (V4) soros elnöki tisztségét.

Az 1991-ben megalakult visegrádi csoportot ma Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia alkotja.

A cseh elnökség legfőbb célja - közölte a prágai külügyminisztérium - megerősíteni a csoport belső összetartását, valamint az energetikában, a biztonság- és védelmi politikában és a digitális technológiák fejlesztése terén való együttműködését.

További kiemelt feladatnak számít az Európai Unió keleti szomszédaival és a Nyugat-Balkán országaival való együttműködés fejlesztése és elmélyítése, a közép-európai régió közlekedési útvonalainak szorosabb összekapcsolása, illetve az adócsalások elleni fokozott küzdelem.

A cseh elnökség keretében Prága két hivatalos miniszterelnöki csúcstalálkozót tervez. Mindkettőnek vendégei is lennének: az első csúcstalálkozón Dél-Korea, míg a másodikon a Benelux térség országainak vezető politikusai. A cél mindkét esetben azonos: a kölcsönös együttműködés kiszélesítése, új lehetőségeinek a keresése.

A munkatervben több külügyminiszteri találkozó is szerepel, amelyeken szintén vendégekre számítanak. Meghívást kaptak a balkáni országok külügyminiszterei, a Keleti Partnerség országainak külügyminiszterei, illetve a német diplomácia vezetője.

Jövő februárban kerül sor a négy visegrádi ország külügyminiszterének informális találkozójára Prágában, amelyen a csoport megalakulásának 25. évfordulója alkalmával megvitatják a V4-ek további terveit, jövőbeni irányultságát. A vonatkozó javaslatokat a négy ország nyolc jelentős személyisége fogja megfogalmazni.

A cseh elnökség programjában szerepelnek még a szaktárcák vezetőinek tanácskozásai is.

A szokásos évi államfői találkozóra, amely nem a soros elnöki tisztséget betöltő országban zajlik le, a tervek szerint október elején Magyarországon kerül sor.

Csehország Szlovákiától vette át a V4-ek soros elnöki tisztségét. A csehektől a jövő év közepén pedig Lengyelország veszi át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.