Ukrán válság

Nem enyhül a feszültség Kelet-Ukrajnában - az utolsó lakó is elhagyta Sirokinét

A településnek a 2001-es utolsó hivatalos népszámlálás szerint csaknem másfélezer lakosa volt, de sajtóhírek szerint a március elejétől folyamatosan tartó harcok miatt júniusra már csak alig húsz lakó maradt a faluban.

2015.06.30 15:38MTI

Egyetlen civil lakos sem maradt az Azovi-tenger partján, Mariupol kikötőváros mellett fekvő, rommá lőtt Sirokine faluban - erősítették meg kedden közzétett jelentésükben az EBESZ megfigyelői.

A településnek a 2001-es utolsó hivatalos népszámlálás szerint csaknem másfélezer lakosa volt, de sajtóhírek szerint a március elejétől folyamatosan tartó harcok miatt júniusra már csak alig húsz lakó maradt a faluban. A települést a szakadár erők azután kezdték ostromolni, hogy elfoglalták a két, harcok sújtotta megye székhelye között fekvő, kulcsfontosságú közlekedési csomópontnak számító Debalceve városát a minszki egyezmény nyomán február 15-én életbe léptetett tűzszünet után.

Kijevi jelentések szerint a szakadár erők keletről benyomultak Sirokinébe, a falu nyugati részét viszont továbbra is az ukrán hadsereg tartja ellenőrzése alatt. A településen a szakadár erők rendszeresen indítanak tüzérségi támadásokat az ukrán katonai állások ellen. Az EBESZ kelet-ukrajnai megfigyelői missziója legfrissebb jelentésében kiemelte, hogy az utóbbi időben a szakadárok egyre hevesebben támadják a fegyveres erők állásait, a tűzharcok következtében pedig a falu lakóházainak 80 százaléka romba dőlt.

A kijevi hadműveleti parancsnokság keddi jelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt egy nap alatt 83-szor nyitottak tüzet a szakadárok a frontvonal mentén lévő katonai állásokra, illetve civil településekre. Tüzérségi csapásokat hajtottak végre a front teljes hosszán, a Luhanszktól északra, illetve nyugatra fekvő térségben, továbbá Artemivszk és Donyeck városok környékén, valamint Donyeck megye déli részén egyaránt. Több ízben vetettek be a minszki egyezmény által tiltott 120 milliméter kaliberű aknavetőket, illetve 122 milliméteres tarackágyúkat és rakéta-sorozatvetőket.

Anton Mironovics, a Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet parancsnokságának egyik szóvivője egy tévéinterjúban kijelentette: nem kizárt", hogy a Luhanszk megyei Zolote település elleni éjjeli támadásban a Gradnál erősebb nehézfegyvert, Uragan rakéta-sorozatvetőt vetettek be a szakadárok.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője szokásos kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a katonák közül hárman sebesültek meg a harcok övezetében az elmúlt 24 órában, haláleset nem történt.

Közben a szakadárok is a tűzszünet megsértésével vádolják az ukrán fegyveres erőket. A Donyecktől északra fekvő Horlivkában a helyi szakadár vezetés közlése szerint a kormányerők tüzérségi támadása következtében egy civil életét vesztette. Eduard Baszurin szakadár vezető kedden közölte, hogy a donyecki "népköztársaság" felderítői állítólag hat ukrán Grad rakéta-sorozatvetőt észleltek Donyecktől 24 kilométere északnyugatra.

Ihor Plotnickij luhanszki szakadár vezető pedig azzal vádolta Kijevet, hogy "háború szításának szándékával tudatosan provokálja népköztársaságát".

Az ENSZ legfrissebb adatai alapján a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban már 6,5 ezer ukrán állampolgár esett áldozatul, 16 ezren sebesültek meg és mintegy öt millióan szorulnak humanitárius segítségre. A világszervezetnek a humanitárius segítségeket koordináló irodája jelentésében - amelyet kedden ismertetett az UNIAN ukrán hírügynökség - rámutatott arra, hogy továbbra is komoly problémát jelent a segélyek eljuttatása az ukrán kormány által nem ellenőrzött területeken lakókhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.