Eltörölték

Nincs többé roaming-díj Európában - 2017-től

12 órán át tartó maratoni tárgyalás után megszületett a megállapodás Brüsszelben az EU soros lett elnöksége és az EP között arról, hogy az Európai Unióban eltörlik a barangolási díjakat 2017. június 15-től.

2015.06.30 09:20MTI

Ehhez az alkuhoz még a tagállamoknak is hozzá kell járulniuk, és az egyetértés "beszerzéséről" már nem a lett, hanem a július elsején hivatalba lépő luxemburgi EU-elnökségnek kell majd gondoskodnia.

A 2017-es eltörlés a kompromisszum értelmében annyiban nem lesz teljes és feltétlen, hogy az uniós tagországok közötti mobil távközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak megmarad a joguk az úgynevezett "tisztességes felhasználási irányelvek" alkalmazására, amelyek alapján továbbra is díjkötelezettséggel sújtható a "visszaélésszerű barangolás". Az olyan mobilhasználat, amelyet nem a mobilkészüléket regisztráló tagországban folytatnak, akkor nem minősül visszaélésszerűnek, ha "időnkénti utazáshoz" kapcsolódik.

Az országhatárokat átlépő, "barangolásos" mobilhasználat különdíját lépcsőzetesen számolják fel. Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingdíjak az EU-n belül. Jövő április 30-án újabb díjcsökkentést hajtanak végre, akkortól legfeljebb percenként 5 eurócent roamingdíj felszámítása válik majd lehetővé telefonálás esetén, 2 centet sms-enként, illetve adatforgalomban minden megabyte után 5 centet lehet majd csak felszámítani.

Az Európai Parlament a roamingdíjak mielőbbi eltörlése mellett lett volna, a tagállami kormányokat megjelenítő Tanácsban azonban ezt nem sikerült keresztülvinni, ezért került sor az uniós intézményközi egyezetésre, amely a mostani megállapodáshoz vezetett.

Ujhelyi: nem teljes siker a roamingdíjak kivezetése

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint nem teljes siker a roamingdíjak kivezetéséről hozott keddi uniós döntés.

A politikus arra reagált az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy kedd hajnalra, 12 órán át tartó maratoni tárgyalás után megszületett a megállapodás Brüsszelben az EU miniszteri tanácsának soros lett elnöksége és az Európai Parlament (EP) között arról, hogy az Európai Unióban 2017. június 15-től eltörlik a barangolási (roaming) díjakat.

Ujhelyi István a közleményben emlékeztetett, hogy az EP már idén év végén végleg eltörölte volna a barangolási költségeket, de a társjogalkotó tagállami kormányok "a csúsztatott, fokozatos kivezetést erőszakolta ki kompromisszumos megoldásként".

Az MSZP-s politikus elgondolkodtatónak nevezte, hogy a tagállami kormányok, "beleértve a magát unortodox rezsicsökkentőnek valló Orbán-kormányt is, inkább a befolyásos országok befolyásos lobbijának engedtek".

Ujhelyi közölte, hogy azt is, hogy ő csak olyan döntést tud támogatni, amely az emberek terheinek mihamarabbi és minél jelentősebb csökkentésével jár, egyúttal pedig a digitális világforradalom idején versenyképessé teszi Európát. "Ez pedig, csak részben az" - zárta közleményét az MSZP alelnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.