Ukrán válság

Kijev szerint több mint százszor nyitottak tüzet a szakadárok egy nap alatt

Jelentősen megnövekedett a szakadár támadások intenzitása hétfőre virradó éjjel a kelet-ukrajnai front mentén, a kijevi hadműveleti parancsnokság jelentése szerint egy nap leforgása alatt 101 alkalommal nyitottak tüzet katonai állásokra, illetve ukrán ellenőrzés alatt településekre.

2015.06.29 19:15MTI

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője szokásos kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a katonák közül öten sebesültek meg a támadásokban, haláleset nem történt.

Közleményében a parancsnokság azt írta, hogy a támadások többségét - mintegy hetvenet - még éjfél előtt a vasárnap esti órákban hajtották végre a szakadárok. A Donyeck környéki ukrán ellenőrzésű települések közül Krasznohorivkát, Marjinkát, Opitnét és Avgyijivkát 82, illetve a minszki egyezményben tiltott 120 milliméter kaliberű aknavetőkkel és harckocsikkal lőtték. Az éjfél utáni szakadár támadások zöme Donyeck térségére összpontosult.

Luhanszk térségében, valamint Artemivszk környékén is több települést vettek gránát- és aknatűz alá. A Luhanszk megyei Novotoskivszke közelében katonák közelharcba keveredtek egy 35 fős behatoló szakadár diverzáns csoporttal, akiket visszavonulásra kényszerítettek.

A frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőváros térségét hatszor lőtték a szakadárok a minszki egyezmény által tiltott, 100 milliméternél nagyobb kaliberű aknavetőkkel, továbbá gránátvetőkkel és kézi lőfegyverekkel.

A szakadárok tüzérségének utóbbi időben jelentősen megnőtt aktivitását jelzi, hogy a kijevi parancsnokság adatai alapján az elmúlt egy hét alatt 540-szer sértették meg a tűzszünetet az "orosz zsoldosokból, katonákból és helyi terroristákból" álló ellenséges erők.

"A megszállók nyíltan megsértik a tűzszünetre és nehézfegyverek bevetésének tilalmára vonatkozó minszki egyezményeket, miközben parancsnokaik alaptalanul és cinikus módon az ukrán fegyveres erőket vádolják ezen bűntettek elkövetésével" - fűzte hozzá közleményében a parancsnokság.

Leonyid Kucsma volt ukrán államfő szóvivője hétfőn a Facebookon bejelentette, hogy július 7-én ismét összeül Minszkben a háromoldalú, Moszkva, Kijev és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett összekötő csoport. A testületben, amely a kelet-ukrajnai válság békés rendezésére jött létre, Kijevet Kucsma képviseli. A tanácskozás napirendjén a szóvivő szavai szerint főként biztonsági kérdések lesznek, ezen belül újabb dokumentumot készítenek elő aláírásra a nehézfegyverek kivonásáról a frontvonal menti ütközőzónából.

Denisz Pusilin, aki a donyecki szakadárokat képviseli a kontaktcsoporttal való tárgyalásokon, hétfőn kétségét fejezte ki, hogy július 7-ig sikerül megállapodásra jutniuk a szemben álló feleknek a Mariupol térségében a frontvonalnál lévő Sirokine falu demalitarizálásáról. Kifejezte, hogy nem tartja valószínűleg, hogy újabb megállapodást írjanak alá a tanácskozáson. A szakadár vezető vádja szerint egyedül Kijev gátolja a minszki rendezési folyamat előrehaladását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.