Görög adósság

Berlusconi is a Ciprasz-kormánynak szurkol

Hatalmat a népnek, nem az európai trojkának - írta hétfői bogbejegyzésében Beppe Grillo, a legnagyobb olasz ellenzéki párt, a populista 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére. A népszavazást meghirdető athéni kormány melletti kiállásának adott hangot a többi olasz ellenzéki erő is.

2015.06.29 12:04MTI

Az M5S parlamenti képviselőinek és szenátorainak nyilatkozata szerint az Alekszisz Ciprasz miniszterelnök által meghirdetett népszavazás a görögök szabadságáról szól.

Renato Brunetta, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki jobbközép párt parlamenti frakcióvezetője kijelentette: "Ciprasznak szurkolok, ez az Európa nem tetszik senkinek!".

Az Északi Liga főtitkára, Matteo Salvini szerint Alekszisz Ciprasz "jól teszi, hogy nem hajt fejet, ezt az Európát le kell dönteni és újra kell építeni". Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek vezetője úgy vélte, "normális, hogy Görögország nem bízik meg a másik félben, hiszen az európai trojka receptjei pusztuláshoz és szegénységhez vezettek Olaszországban is".

A Baloldal Környezet Szabadság (Sel) és a kormányon levő Demokrata Párt (PD) baloldali szárnya is felelőtlennek nevezte az Athénnak adott "ultimátumot".

Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter a Corriere della Sera olasz napilapban hétfőn megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy Görögországnak az eurózónából való esetleges kilépése nem jelent veszélyt Olaszországra. Hozzátette, hogy Európának és Olaszországnak is elegendő "fegyvere" van a pénzügyi spekulációkkal szemben.

A milánói értéktőzsde indexe zuhant a hétfői kereskedés kezdetén a pénteki záróértékéhez képest.

Az olasz külügyminisztérium arra figyelmeztette a Görögországba készülő olasz turistákat, hogy "nehézségekkel" találhatják szemben magukat és bankkártya helyett vigyenek magukkal készpénzt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.