Sok embert megöltek a dzsihádisták

Kiűzték a kurdok Kobaniból az Iszlám Állam harcosait

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint 174, kurd illetékesek szerint akár 200-nál több helyit is lemészárolhattak a városba betörő dzsihádisták.

2015.06.27 13:30MTI

A szíriai Kobanit védő kurd fegyveresek kiűzték szombatra virradóan a városból az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet embereit, akik két nappal korábban betörtek oda - állították aktivisták, akiknek a beszámolói alapján legalább 170 civil halt meg a két napban.

Ennek ellenére az összecsapások még szombaton is tartottak a felek között a várostól délre és nyugatra Musztafa Bali kurd aktivista és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat szerint.

Az OSDH azt közölte, hogy 174 civil vesztette életét a harcokban, a kurd aktivista viszont azt állította, hogy több mint 200, és elképzelhető, hogy még több, mert az áldozatok felkutatása még nem fejeződött be. A londoni központú szervezet szerint az IÁ tömegmészárlást hajtott végre Kobaniban és annak környékén.

A dzsihadisták ezt megelőzően csak egy esetben öltek meg ennél is több civilt az országban. Egészségügyi források és lakosok elmondták pénteken, hogy a dzsihadisták gyakorlatilag kivégezték ezeket a lakosokat - köztük nőket és gyerekeket - saját otthonukban, illetve orvlövészek áldozatai lettek, vagy rakétatalálat érte őket.

Az IÁ fegyveresei először tavaly foglalták el a kurdok lakta határváros egy részét, de a kurd fegyveresek az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával négyhavi heves harcok árán januárban kiűzték őket a városból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.