Szomália

Katonák tucatjait mészárolta le az al-Shabaab

Katonák tucatjait mészárolták le pénteken az al-Shabaab nevű terrorszervezet fegyveresei az Afrikai Unió (AU) egyik támaszpontján Szomáliában.

2015.06.27 10:05MTI

"Az al-Shabaab harcosai teljesen ellenőrzésük alá vonták a bázist és számos katonát megöltek" - mondta egy helyi elöljáró, hozzátéve, hogy korábban soha nem tapasztaltak ilyen heves harcokat a fővárostól, Mogadishutól mintegy száz kilométerre északnyugatra fekvő körzetben.

Sajtóhírek szerint a támadás öngyilkos robbantással kezdődött, majd géppisztollyal és gránátvetőkkel felfegyverzett fegyveresek tucatjai rohamozták meg a Szomáliában állomásozó burundi erők egyik támaszpontját.

Helyi lakosok számos holttestet láttak a földön a támadás helyszínén, hivatalos források azonban egyelőre nem erősítették meg az áldozatok számáról szóló jelentéseket.

A dzsihadista csoport péntek reggel magára vállalta a rajtaütést. Közleményük szerint kitűzték az al-Shabaab zászlaját a támaszponton, és számos fegyvert zsákmányoltak.

A merényletről szóló híreket az Afrikai Unió szomáliai missziója (AMISOM) is megerősítette, az illetékesek egy "folyamatban lévő támadásról" számoltak be.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában, de ez a csoportosulás állt például a szomszédos Kenyában, a garissai egyetemen végrehajtott áprilisi tömegmészárlás mögött is, amelyben száznegyvennyolcan vesztették életüket.

Az Afrikai Unió 2007-ben küldött békefenntartókat a kelet-afrikai Szomáliába, hogy segítsék a kormányt az iszlamista felkelők visszaszorításában, a szervezetnek jelenleg 22 ezer katonája tartózkodik az országban.

Az elmúlt években sikerült kiverni Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból a terrorszervezetet, amely azonban taktikát váltott és a hagyományos fegyveres harc helyett gerilla-hadviselést folytat és öngyilkos merényleteket követ el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.