Harmincnyolcra nőtt az áldozatok száma

Az Iszlám Állam magára vállalta a tunéziai mészárlást

Harmincnyolcra nőtt a két népszerű tunéziai vízparti üdülőkomplexum ellen pénteken elkövetett terrortámadás halálos áldozatainak száma az éjjel. Magyar áldozata, sebesültje továbbra sincs a merényletnek.

2015.06.27 08:39MTI

Egy ellenőrizhetetlen Twitter-üzenetben az IÁ terrorista milícia támogatói közölték, hogy ők követték el a vérengzést.

"A kalifátus egy katonája intézett támadást a prostitúció, az erkölcsi fertő és a hitetlenség förtelmes fészke ellen" - olvasható a bejegyzésben, amelynek hitelességét nem lehet ellenőrizni, de szövege hasonlít az IÁ korábbi közleményeihez.

A legújabb beszámolók szerint a merénylő gumicsónakon érkezett az Imperial Marhaba és a Szoviva üdülők melletti strandra, egy napernyő alól Kalasnyikov gépkarabélyt húzott elő, és tüzet nyitottak a fövenyen pihenő turistákra.

A parti lövöldözés után behatolt az Imperial Marhabába, ahol folytatta a vérengzést. Tunézia miniszterelnökének péntek éjjeli közlése szerint a halálos áldozatok többsége brit, a többi német, valamint belga, tunéziai, francia és más állampolgár.

A teljes lista még nem ismeretes. A helyi áldozatok alacsonyabb száma szakértők szerint azzal magyarázható, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán ideje alatt a muszlimok nem járnak strandra. A biztonsági erők lelőtték a támadót.

A hatóságok azt is bejelentették, hogy a héten bezárnak nyolcvan mecsetet, amelyben uszító szónokok rendszeresen erőszakra buzdítanak.

Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai elnök a terrortámadással kapcsolatban pénteken kijelentette, hogy országa nem szállhat szembe egyedül a dzsihadista fenyegetéssel, globális fellépésre van szükség a terrorizmus ellen.

"Ugyanezen a napon, ugyanebben az időben Franciaország és Kuvait is hasonló támadás célpontjává vált. Ez is azt bizonyítja, hogy globális stratégiára van szükség, és hogy a demokratikus országoknak egyesíteniük kell az erőiket" - mondta a támadás helyszínén tartott sajtótájékoztatóján.

Alexander Meleagrou-Hitchins terrorszakértő szerint a merénylet "a tunéziai gazdasági és politikai helyzet destabizálására irányuló kísérletként" is felfogható.

A King's College London brit egyetem radikalizmussal foglalkozó kutatóintézetének munkatársa szerint a támadás a külföldi turisták számának erős visszaeséséhez fog vezetni Tunéziában.

Áprilisban, a tuniszi Bardo Múzeum látogatói elleni merénylet után egy hónappal, 25,7 százalékkal kevesebb turista érkezett az észak-afrikai országba, mint egy évvel korábban.

Az idegenforgalomból származó bevétel az ország bruttó hazai termékének (GDP) 7 százalékát teszi ki, a turizmus csaknem 400 ezer tunéziai munkahelyet biztosít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.