Charlestoni mészárlás

Obama a lőfegyverek és a konföderációs zászló ellen emelte fel szavát

Elítélte a lőfegyveres erőszak okozta "káoszt", és sürgette a konföderációs zászlók levonását Barack Obama amerikai elnök Charlestonban, a múlt heti rasszista mészárlás egyik áldozata, Clementa Pinckney állami szenátor és lelkész gyászszertartásán.

2015.06.27 08:05MTI
hirdetés

A charlestoni afroamerikai metodista templomban végrehajtott fegyveres támadásnak kilenc halottja volt.

Az elnök több mint 5 ezer gyászoló előtt elmondott szavai szerint az amerikaiak túl sokáig maradtak "vakok" azzal az "egyedülálló káosszal" szemben, amelyet a fegyveres erőszak okozott az Egyesült Államokban.

Obama az elnyomás jelképének nevezte az amerikai polgárháború alatt a déli államok seregei által használt konföderációs zászlót. Mint mondta, annak eltávolítása egyet jelentene a rabszolgaság és az emberi jogok megsértése okozta sérelmek elismerésével.

"A zászló levonásával Isten könyörületét fejezzük ki" - mondta az elnök.

"Túl sokáig voltunk vakok azzal a fádalommal szemben, amelyet a konföderáció zászlaja kavart fel oly sok állampolgárunkban" - tette hozzá.

"Ez egy olyan tett volt, amelyről elkövetője azt képzelte, hogy félelmet és vádaskodást, erőszakot és gyanakvást gerjeszt majd. Olyan tett, amelyről azt feltételezte, hogy elmélyíti a megosztottságot, amely nemzetünk eredendő bűnéhez vezethető vissza" - hangzott a szónoklat.

"Ó, de Isten rejtélyes módon cselekszik! Istennek más elképzelései vannak!" - mondta hallgatóságának álló ovációja közepette az elnök.

Szenvedélyes beszéde végén, amelyben hitet tett az ország egysége mellett, az Egyesült Államok első fekete elnöke, a hallhatóságát magával ragadva, az Amazing Grace című keresztény himnusz éneklésébe kezdett.

A szertartáson jelen volt Joe Biden alelnök, valamint az Egyesült Államok két legfőbb vezetőjének felesége is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.