Brit EU-népszavazás

Kiszivárogtatás: Cameron bent akarja tartani a briteket az Unióban

A médiában kiszivárgott pénteki értesülések szerint David Cameron brit miniszterelnök "szilárd eltökéltséggel" arra fog törekedni az országa EU-tagságáról tervezett népszavazás kampányában, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon.

2015.06.26 21:29MTI

A The Guardian című vezető baloldali napilap online kiadása idéz egy bizalmas leiratból, amely Cameron és egy másik, meg nem nevezett EU-vezető beszélgetését rögzíti.

A laphoz eljuttatott dokumentum szerint a brit kormányfő azt mondta tárgyalópartnerének, hogy a referendum kampányában az EU-tagság feladásának kockázatait kívánja markánsan hangsúlyozni.

A diplomáciai leirat szerint a megbeszélésen Cameron kijelentette: bízik abban, hogy a választók a jelenlegi helyzet - vagyis a brit EU-tagság - fenntartására voksolnak, ha ennek alternatíváit sikerül kockázatosként bemutatni.

A konzervatív párti miniszterelnök tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások egyik központi eleme London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása lenne.

A brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

A The Guardian által idézett dokumentum szerint Cameron igyekezett "gondosan összeválogatni tárgyalási kívánságlistáját, és ügyelt arra is, hogy e lista ne legyen túl hosszú".

A diplomáciai leiratból kitűnik az is, hogy Cameron jóval az általa 2017 végében kijelölt határidő előtt, már jövőre szeretné megtartani a népszavazást.

David Cameron az idézett irat szerint azt is kijelentette tárgyalópartnerének, hogy "Angela és Matteo" - vagyis Angela Merkel német kancellár és Matteo Renzi olasz kormányfő - kedvezően fogadta az EU-reformokra tett javaslatait, de a franciák "óvatosabbak" voltak.

A Downing Street szóvivője a BBC érdeklődésére csak annyit mondott a kiszivárogtatással kapcsolatban, hogy a kormány "nem kíván folyamatos helyszíni közvetítést adni" az EU-reformokról szóló tárgyalásokról. A miniszterelnöki hivatal illetékese ugyanakkor nem is cáfolta a kiszivárogtatott leirat létezését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.