Ukrán válság

Kijev: egy nap alatt 86-szor lőttek a szakadárok

Ismét heves tüzérségi támadásokat hajtottak végre a szakadárok Kelet-Ukrajnában, az elmúlt egy nap alatt 86-szor nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira.

2015.06.26 14:29MTI

Ezt írta szokásos reggeli közleményében pénteken a kijevi hadműveleti parancsnokság.

Előző nap Donyeck megye déli részét, Mariupol környékét támadták a legnagyobb intenzitással, péntekre virradóan viszont a kijevi jelentés szerint a megyeszékhely, Donyeck városának térségére mérték a legtöbb csapást, a 86-ból 50-et.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt egy nap alatt egy katona vesztette életét és hárman sebesültek meg a harcok övezetében. A frontvonal kormányerők által ellenőrzött oldalához tartozó donyecki repülőtér és a közeli Marjinka teleülésnél lévő ukrán állásokat szakadatlanul lövik a szakadárok, Mariupol térségében pedig a frontvonalnál lévő Sirokine településre mérnek éjjel-nappal szünet nélkül tüzérségi csapásokat. Luhanszk megyében késő éjszaka indítottak több tüzérségi támadást, a legsúlyosabb helyzet a megyeszékhelytől északra fekvő Scsasztya településnél alakult ki, ahol az aknatűzben két civil sebesült meg.

Dmitro Timcsuk, a hadműveleti övezetet figyelő Információs Ellenállás nevű, Kijev-párti civil szervezet koordinátora operatív értesülésekre hivatkozva azt írta Facebook-oldalán, hogy mintegy 150 szakadár fegyveres érkezett katonai teherautókon erősítésnek a Donyecki repülőtér közelében lévő szakadár csoportokhoz. Ezen kívül a megyeszékhely mellett lévő szakadár ellenőrzés alatti Makijivkában négy újabb tarackágyú érkezéséről kaptak jelentést. A szervezet információi alapján a térségben Krasznohorivkánál az ukrán katonák összecsaptak egy tíz fős szakadár diverzáns csoporttal, akik aknavetők fedezete alatt próbáltak behatolni a kormányerők által ellenőrzött területre. A csoportot a katonáknak sikerült visszafordulásra kényszeríteniük.

Szerhij Halusko ezredes, a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet parancsnokhelyettese pénteken kijelentette, hogy jelenleg több mint 54 ezer orosz katona tartózkodik az ukrán államhatár közvetlen közelében, illetve egy részük már Ukrajnán belül.

A donyecki szakadárok "védelmi minisztériuma" pénteken azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában 26-szor sértették meg az ukrán fegyveres erők a tűszünetet. A "minisztérium" név nélkül nyilatkozó illetékesének állítása szerint a kormányerők a minszki megállapodás alapján tiltott, 100 milliméternél nagyobb kaliberű lövedékeket lőttek ki a szakadárok által ellenőrzött oldalra. A kijevi parancsnokság közleményében ugyancsak tiltott, nagy kaliberű fegyverek bevetésével vádolta az "orosz-szakadár" erőket. A "védelmi minisztérium" úgyszintén Donyeck városa és a megye déli részéből jelentett tüzérségi támadásokat. A luhanszki "népi rendőrség" ugyancsak nehézfegyverek alkalmazásával vádolta meg a kijevi irányítású erőket, pénteki közleménye szerint harckocsikkal, valamint 120 milliméter kaliberű aknavetőkkel lőtte a hadsereg Sztanicja Luhanszka irányából a szakadár ellenőrzés alatti területet.

Közben hurrikán erejű szélvihar pusztított a szakadár megszállás alatti megyeszékhelyen, Luhanszkban. A néhány percig tartó, özönvíz szerű esővel kísért vihar fákat csavart ki, több tucat ház tetejét rongálkta meg, ablakait törte ki, és áramvezetékeket szaggatott szét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.