Leleplezve

Nagy összegű sikkasztás a kínai szerencsejáték szolgáltató szervezetében

Több mint 758 milliárd forintnak megfelelő összeget sikkasztottak el a kínai lottó szolgáltatás vezetői, valamint a szelvények értékesítői hálózatának működtetői csaknem három év leforgása alatt.

2015.06.25 17:00MTI

Az ellenőrök két hónapon át vizsgálták az ágazat működését, az alapok felhasználását és arra a megállapításra jutottak, hogy a 2012-től 2014 végéig szóló időszakban áttekintett 65,8 milliárd jüanos alapnak több mint a negyede 16,9 milliárd volt úgymond "problémás".

Az ellenőrzés nem volt teljes körű, a mintáknak kiválasztott alapok az adott időpontban lottóértékesítésből származó bevételnek mindössze a 18 százalékát tették ki. 228 tartományi és városi szintű szervezet és csaknem ötezer, a bevételekből működtetett projekt gazdálkodását vették górcső alá.

A felfedett visszaélések között említették a csalást, a sikkasztást, az alkalmazottaknak folyósított törvénytelen kifizetéseket, luxusirodák beszerzését és illegális online eladások működtetését.

Az értékesített szelvényekből befolyó pénzt a fennálló törvények szerint három részre osztják, egyrészt a nyeremények kifizetésére fordítják, fedezik belőle a kapcsolódó adminisztráció és az elosztóhálózat fenntartását, továbbá befizetnek a költségvetés szociális kiadásait szolgáló alapokba.

A jelentés szerint május 31-ig az elsikkasztott összegből a hatóságoknak 14,5 milliárd jüant (651,4 milliárd forint) sikerült visszaszerezni, 90 ügyben, amelyeknél fennáll a törvényszegés gyanúja, még folyik a nyomozás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.