Rabszolgasors

Charlestoni mészárlás: leszedték a fajgyűlölet jelképének tartott lobogókat az állami épületekről

Alabama kormányzója elrendelte a konföderációs zászlók eltávolítását az állami törvényhozás elől.

2015.06.24 19:59MTI

Elrendelte az amerikai polgárháború idején a déli hadsereg által használt konföderációs zászló eltávolítását az állami törvényhozáshoz tartozó területről szerdán Robert Bentley republikánus alabamai kormányzó.

A kormányzó döntését az váltotta ki, hogy múlt szerdán egy fehér férfi rasszista indíttatásból agyonlőtt kilenc afroamerikai hívőt a Dél-Karolina állambeli Charleston egyik templomában. A gyilkosságokat követően országos kampány kezdődött a sokak által a rabszolgatartás és a fajgyűlölet jelképének tartott lobogónak a közterületről és a rendszámtáblákról történő eltávolításáért.

Montgomeryben, az alabamai Capitolium előtt két évtizeden át négy konföderációs zászló vette körül a déli katonák emlékművét, Bentley ezeket távolíttatta el szerdán.

Nikki Haley dél-karolinai republikánus kormányzó hétfőn szólított fel arra, hogy az állam székvárosában, Columbiában a helyi törvényhozás épülete elől távolítsák el a konföderációs zászlót. A kezdeményezéshez szerdán Haley négy hivatali elődje - Ernest ``Fritz'' Hollings, Dick Riley, David Beasley és Jim Hodges - is csatlakozott.

Alabamával ellentétben, ahol a lobogók eltávolításához elegendő volt egy kormányzói határozat, Dél-Karolinában a törvényhozás mindkét házának kétharmados többséggel kell döntenie a kérdésben. Az amerikai elnökjelölt-aspiránsok közül eddig a demokrata párti Hillary Clinton, valamint a republikánus Jeb Bush és George Pataki emelt szót az ellen, hogy a konföderációs zászlók közintézményekhez tartozó területen legyenek felvonva.

Szerdán katonai tiszteletadás mellett ravatalozták fel a dél-karolinai parlamentben a charlestoni mészárlásban életét vesztett Clementa Pinckney állami szenátor és lelkész holttestét. Pinckney pénteki temetésén Barack Obama elnök gyászbeszédet mond majd.

Sajtójelentések szerint egyébként az alternatív beszerzési helyeken megugrott a déli relikviák iránti kereslet, miután a Wal-Mart és a Sears áruházlánc, valamint az internetes aukciós weboldalt üzemeltető eBay és az Amazon online kereskedővállalat is bejelentette, hogy beszünteti a konföderációs zászló, és az annak motívumát viselő tárgyak forgalmazását.

RAW: Arrest of Charleston massacre suspect Dylann Roof caught on dashcam video

RAW: Arrest of #Charleston massacre suspect #DylannRoof caught on dashcam video

Posted by RT America on 2015. június 23.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.