Charlestoni mészárlás

A konföderáció zászlajának levételére szólított fel Dél-Karolina kormányzója

Nikki Haley, Dél-Karolina republikánus kormányzója hétfőn sürgette, hogy Charlestonban az állami törvényhozás épülete elől távolítsák el a konföderációs zászlót, amelyet a rabszolgatartó déli államok használtak az amerikai polgárháborúban (1861-1865).

2015.06.23 07:26MTI

A zászlóvita azt követően éleződött ki ismét Dél-Karolinában, hogy múlt szerdán egy fehér rasszista férfi agyonlőtt kilenc afroamerikai hívőt egy charlestoni templomban.

Sajtóértesülések szerint kormányzóéhoz hasonló nyilatkozatra készül Lindsey Graham, az állam rangidős szövetségi szenátora, republikánus elnökjelölt-aspiráns, valamint a szövetségi felsőház másik dél-karolinai tagja, a szintén republikánus Tim Scott, aki a Dél első afroamerikai szenátora 1881 óta.

Graham és Scott, valamint Jim Clyburn, Dél-Karolina fekete demokrata szövetségi képviselője Haley mögött állt a bejelentéskor, amely gyökeres fordulatot jelent a konzervatív politikusok álláspontjában. A helyi republikánusok ugyanis korábban egyöntetűen azt hangoztatták, hogy a "lázadók zászlaja" fontos eleme a helyiek identitásának.

A konföderációs zászlót 15 éve eltávolították a helyi törvényhozás kupolájáról. Azóta egy önálló, tízméteres zászlórúdon lobog a charlestoni Capitolium előtt. Mivel ezt a lobogót nem szokták fel- és levonni, a múlt heti rasszista gyilkosságokat követően az a furcsa helyzet állt elő, hogy miközben az állami és a szövetségi zászlót a gyász jeleként félárbocra eresztették, a déliek zászlaja a rúd tetején maradt.

"Százötven évvel a polgárháború után vége eljött az idő" - jelentette ki a zászló eltávolítását sürgető bejelentésében a kormányzó, demokrata és republikánus honatyák üdvrivalgása közepette.

"Az a zászló, miközben a múltunk szerves része, nem képviseli nagyszerű államunk jövőjét" - tette hozzá.

Haley reményét fejezte ki, hogy az amerikai függetlenség napján, július 4-én már csak Dél-Karolina és az Egyesült Államok zászlaja marad a helyi törvényhozáshoz tartozó területen.

A zászló eltávolítását a dél-karolinai törvényhozás mindkét házának kétharmados többséggel kell megszavaznia. A Konföderációs Veteránok Fiai elnevezésű szervezet közölte, hogy harcolni fog a déli zászló eltávolítása ellen, mert az a történelmi örökség része, és nem a gyűlölet jele.

A Fehér Ház közölte, hogy Barack Obama amerikai elnök és Joe Biden alelnök pénteken Charlestonba utazik, hogy részt vegyen a mészárlásban meghalt Clementa Pinckney tiszteletes és állami szenátor temetésén. A szertartáson az elnök gyászbeszédet mond majd.

Josh Earnest, az elnöki hivatal szóvivője kijelentette: Obama szerint a konföderációs zászlónak sem Charlestonban, sem az országban máshol nem kellene lobognia, annak helye a múzeumban van. Az elnöknek azonban nincs hatásköre intézkedni ebben az ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.